U Francuskoj uhićena novinarka. Objavila je priču o ulozi Pariza u ubojstvima civila

Foto: Facebook

FRANCUSKA policija je privela francusku novinarku zbog njezine priče iz 2021. u kojoj se navodi da je Egipat koristio francuske obavještajne službe za ciljanje i ubijanje civila. Policija je jučer pretražila novinarkinu kuću i kasnije ju privela. Njezin odvjetnik potvrdio je da je Lavrilleux ispitana u sklopu istrage o ugrožavanju nacionalne sigurnosti.

Amnesty International France osudio je uhićenje. "Jako smo zabrinuti. Pritvaranje novinarke zbog obavljanja posla, štoviše, zbog otkrivanja informacija od javnog interesa, moglo bi predstavljati prijetnju slobodi tiska i povjerljivosti izvora", poručila je Katia Roux iz Amnestyja. 

Lavrilleux navodno ispituju policijski službenici francuske obavještajne službe - Generalne uprave za unutarnju sigurnost. U njezinoj priči iz 2021. korišteni su povjerljivi dokumenti kako bi se dokazalo da su egipatske vlasti koristile francuske obavještajnu podatke za bombardiranje i ubijanje krijumčara na egipatsko-libijskoj granici između 2016. i 2018., piše BBC.

Ministarstvo je odmah nakon objave priče podnijelo tužbu

Prema izvješću, francuske snage bile su umiješane u "najmanje 19 bombaških napada" na civile. Priču je objavio Disclose, francuska stranica istraživačkog novinarstva. Disclose tvrdi da je osoblje u "nekoliko vojnih odjela" konstantno informiralo francuske vlasti o razvoju događaja, uključujući predsjednike Françoisa Hollandea i Emmanuela Macrona, ali da su njihove zabrinutosti ignorirane.

U vrijeme objave Disclose je priznao da izvješće uključuje tajne od nacionalne sigurnosti, ali je objasnio da ih dijeli "u ime temeljnog načela demokracije: prava na informacije". "Pojam 'klasificiranih podataka' ne može se koristiti za zaštitu kampanje proizvoljnih pogubljenja protiv civila", dodali su. 

Priznali su da objavom izvješća svjesno preuzimaju rizik "kršenja zakona". Nakon što su članci objavljeni, francusko ministarstvo oružanih snaga podnijelo je pravnu tužbu zbog "kršenja tajni nacionalne obrane". Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je na oslobađanje novinarke, zatražio da se obustave sve kaznene istrage protiv nje i rekao da bi se policija trebala suzdržati od ispitivanja o njezinim izvorima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.