U Gorskom kotaru hrpa snijega, autocestom se jedva vozilo. Zabijelilo se i u nizinama

Autocesta A6 kod Delnica Foto: HAC, Ivana Tilošanec, Pixsell, screenshot Whatsupcams

I JUTROS u dijelu Hrvatske pada snijeg, a u ostatku zemlje ima kiše i jakog vjetra. 

Snijeg, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jutros pada i u nizinama. Pada tako u Ogulinu, koji je, kako možete vidjeti na naslovnoj fotografiji, zabijelio.

Slabiji snijeg pada u Gospiću. 

Puno snijega u Gorskom kotaru

Što se viših predjela tiče, diljem Gorskog kotara napadao je visoki snježni pokrivač.

 

Obilan snijeg pao je u Ravnoj Gori.

Snježni pokrivač 😍😍☃️🌨 Ravna Gora 📸 Tamara Janeš

Posted by HR Vrijeme on Sunday, November 20, 2022

U Delnicama je napadalo oko 30 centimetara snijega.

 

Ljudi su u centru Delnica lopatama pokušali očistiti automobile i prostor oko njih. 

Puno ga ima i u Mrkoplju, odakle također stižu slike snježne idile. 

Na Zavižanu palo 40 cm snijega, pao i na Sljemenu

Snijeg trenutno pada u Čabru i na Zavižanu, kao i na zagrebačkoj Medvednici. Na Zavižanu je, prema podacima DHMZ-a, palo čak 40 centimetara snijega, a na Sljemenu 16. 

Medvednica, Grafičar, 8:00h, 20.11.2022 📸 Anjat Njat

Posted by HR Vrijeme on Saturday, November 19, 2022

Zametena autocesta prema Rijeci

Snijeg je zameo i autocestu A6 kod Delnica pa su ralice HAC-a jutros u punom pogonu.

Na autocesti A1 bolja je situacija. 

 

Na dionici između Bosiljeva i Otočca uz cestu ima nešto više snijega, no sama autocesta je očišćena.

Niz zabrana i ograničenja na cestama

Na cestama ima problema i niz zabrana i ograničenja. 

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima. Na snazi su brojne zabrane za pojedine skupine vozila (zbog vjetra u priobalju te snijega-susnježice u Lici i Gorskom kotaru), a ograničenja su i u pomorskom prometu, javlja Hrvatski autoklub (HAK). Mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali. Ponegdje ima i magle, mjestimice vrlo guste. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra na cestama kroz Liku i Gorski kotar teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica (A1) za smjer Rijeka/Dubrovnik i odmorištu Kikovica (A6) za smjer Zagreb.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jakog vjetra:

  • na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, državnoj cesti DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila)
  • na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom, dostavna vozila, kombi-vozila, kombi-vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti)
  • zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama:

u Lici:

  • A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac
  • DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac
  • DC23 Senj-Žuta Lokva
  • DC25 Korenica-Lički Osik i Gospić-Karlobag
  • DC42 u mjestu Poljanak
  • DC52 Špilnik-Korenica
  • DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo
  • DC218 Donji Lapac-Bjelopolje
  • DC429 Selište Drežničko-Prijeboj
  • DC522 čvor Udbina-Čvor Gornja Ploča
  • sve županijske i lokalne ceste na području Korenice i Senja.

u Gorskom kotaru:

  • A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica
  • DC3 Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice-G. Jelenje-Kikovica
  • DC32 Prezid-Delnice
  • DC42 Stubica (D3)-Ogulinski Hreljin
  • DC203 Brod na Kupi-Delnice (D3)
  • DC305 Parg-Čabar
  • DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja
  • ŽC5030 Platak-Kamenjak
  • ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-G. Jelenje (D3)
  • ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak
  • ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo
  • ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata-Bukovac
  • ŽC5191 Sopač (D3)-Mrkopalj-Tuk

ostale županijske i lokalne ceste na području G. Jelenja, Delnica, Čabra i Vrbovskog.

I na ovoj karti možete vidjeti na kojim cestama vrijede zimski uvjeti, što znači da je na tim dionicama nužno imati zimsku opremu na vozilima:

Niz upozorenja Meteoalarma

Izdana su i upozorenja unutar sustava Meteoalarm. 

Za danas vrijedi crveno upozorenje zbog olujne bure za podvelebitski dio, kao i narančasto upozorenje za Kvarner.

Žuto upozorenje zbog snijega odnosno poledice izdano je za sutra u zagrebačkoj regiji (koja obuhvaća čitav sjever Hrvatske), karlovačkoj regiji, Gorskom kotaru i Lici. 

"Mjestimice snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u Hrvatskom zagorju te u područjima iznad 500 m visine. Visina snijega 1-5 cm. Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", upozorenje je DHMZ-a.

Meteorolog Dragoslav Dragojlović pripremio je i detaljniju prognozu za dane pred nama. U utorak i srijedu očekuje nas novo pogoršanje vremene uz oborine i jak vjetar. 

Sutra tmurno, kiša, ali u dijelovima zemlje i snijeg

U nedjelju na istoku Hrvatske većinom tmurno i oblačno povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka će biti niže nego prethodnih dana i neće biti većeg dnevnog hoda, uglavnom između 3 i 7°C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme. Tijekom noći kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, koji će stvarati tanji snježni pokrivač. Ujutro je malo snijega moguće i u nizinama.

U gorju u noći i tijekom nedjelje oblačno povremeno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Prestanak oborina slijedi prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu promjenjivo povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i olujna bura, uz koju će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -2 do 3°C. Uz obalu najniža između 6 i 9°C, a najviša dnevna između 10 i 13°C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Uz obalu umjerena i jaka bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10°C, uz obalu između 10 i 14°C, a najviša dnevna između 12 i 17°C.

Slična temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno i kišovito vrijeme, uz mogućnosti i obilnijih pljuskova. Vjetar umjeren, prema otvorenome moru i jak sjeverozapadni.

I dalje promjenjivo

"U ponedjeljak u unutrašnjosti kratkotrajan predah od oborina, pa u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijom, a novog snijega bit će uglavnom u Gorskom kotaru, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U utorak će puhati umjeren jugoistočni vjetar koji će u srijedu okrenuti na sjeverni.

U ponedjeljak na Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak promjenjivo s kišom, pa i u obliku mjestimice izraženijih pljuskova. U srijedu će kiše još biti uglavnom na jugu. U utorak će zapuhati olujno jugo, koje će u srijedu oslabjeti i okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.