U grobnici u Savskoj otkriveno 25 kostura s kraja Drugog svjetskog rata

Foto: Ministarstvo branitelja

UPRAVA za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, u razdoblju od 16. do 27. srpnja 2018. godine koordinirala je i provela postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije u Gradu Zagrebu na lokaciji Savska 77 zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, objavilo je Ministarstvo branitelja na svojim stranicama.

Završene aktivnosti, kako pišu, samo su nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom. Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 

Imajući u vidu sve prethodno prikupljene podatke i saznanja te rezultate provedenih inicijalnih terenskih istraživanja, kao i opsežnost i složenost obrade velike površine samog terena, predviđeno je nekoliko faza rada.

Ostaci 25 osoba

 
Tijekom prve faze lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame. Zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice. Pregledano je ukupno oko 2800 kvadratnih metara terena.

Posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.