U Hong Kongu osuđeno 14 boraca za demokraciju, prijeti im doživotni zatvor

Foto: EPA

Vijeće sudaca za nacionalnu sigurnost, koje je izabrala vlada Hong Konga, 14 prodemokratskih boraca proglasilo je krivima za kazneno djelo "zavjere za rušenje državne vlasti" u najvećem suđenju o nacionalnoj sigurnosti "Hong Kong 47". Gotovo svi osuđeni bivši su političari, a presudu su odmah osudile skupine za ljudska prava, piše Guardian.

Suđenje koje je trajalo deset mjeseci završeno je u prosincu, gotovo 1000 dana nakon uhićenja. Među osuđenima su bivši zastupnici i aktivisti.

Jedini oslobođeni optužbi su bivši vijećnik Laurence Lau Wai-chung i Lee Yue-shun, bivši socijalni radnik. Prve su to oslobađajuće presude izrečene nakon kaznenog progona u skladu sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti iz 2020. godine.

Prijete im kazne doživotnog zatvora

Od ukupno 47 optuženih, njih 16 se izjasnilo nevinima. Uhićeni su početkom 2021. godine nakon masovnih racija policije u njihovim domovima i uredima. Većina ih je otad u zatvoru. Njih 31 je priznalo krivnju i još uvijek čekaju pravni epilog svojih slučajeva. Ukupno 45 osoba suočava se s kaznama do doživotnog zatvora. 

U presudi, objavljenoj na internetu, navodi se da je plan skupine bio dobiti većinu u Zakonodavnom vijeću Hong Konga kako bi blokirali proračun i prisilili na ostavku vladajuće ako ne pristanu na zahtjeve prodemokratskog pokreta. 

Presude o krivnji donesene u četvrtak bile su uglavnom očekivane, ali su ispred suda pristaše plakale. Stotine ljudi prisustvovale su saslušanju, neki su stajali u redu preko noći kako bi osigurali mjesto. 

Inače, represija vlade Hong Konga ostavila je grad bez aktivne političke opozicije. Mnogi su uhićeni, a mnogi su pobjegli u inozemstvo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.