U hrvatskim zatvorima nema novca za liječenje hepatitisa: Strahuje se od zaraze

ALARMANTNI podaci pokazuju kako 600 hrvatskih zatvorenika ima hepatitis C, dok je njih 500 zaraženo hepatitisom B, a čak njih 200 ima oba virusa. Problem je u tome što je u godini krize manje novca dodijeljeno za testiranja pa se za neke zatvorenike, koji bi mogli biti izvor zaraze u zatvorima, niti ne zna da li su zaraženi.

Stručnjaci iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević očekuju da se novac za nova testiranja pronađe iz jednog od mogućih izvora financiranja, a na raspolaganju su pretpristupni fondovi EU, Svjetska zdravstvena organizacija, farmaceutske tvrtke, Europska udruga za borbu protiv droge te proračun Ministarstva pravosuđa, piše Večernji list.

Dr. Vitomir Burek i dr. Jadranka Horvat već su 2004. godine počeli program testiranja, edukacije, cijepljenja i liječenja zatvorenika pozitivnih na te viruse, a tvrde i kako su hrvatski zatvori mjesta visoke koncentracije infekta. "Budući da iskustva u svijetu i kod nas pokazuju da osobe rizičnog ponašanja (posebno intravenski korisnici droga i visokopromiskuitetne osobe) nastavljaju s tom praksom i navikama, osobe koje su unutar zatvorskog sustava cijepljene, odnosno liječene, nakon što izađu iz zatvora, više ne predstavljaju opasnost za okolinu", rekao je dr. Burek. Za nastavak ovog projekta testiranja, cijepljenja i liječenja potrebno je godišnje osigurati oko 8,5 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.