POSKUPLJENJA

U Hrvatskoj cijene rastu puno brže nego u susjednim zemljama. Evo zašto

Foto: Hrvoje Jelavić PIXSELL

PODACI Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je inflacija u Hrvatskoj dosegla razinu od 12.1 posto. To je daleko više nego u eurozoni, gdje iznosi 8.6 posto. 

Od susjednih država, stopa inflacije je veća jedino u BIH, 14.4 posto, a manja je u Srbiji (11.9 posto), Crnoj Gori (11.7 posto), Mađarskoj (11.2 posto), Sloveniji (10.4 posto) i Italiji (8 posto). 

Analitičar: Glavni razlog je turizam

Pitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja zbog čega cijene u Hrvatskoj rastu brže nego u eurozoni i susjednim državama.

"Glavni razlog većem rastu cijena u Hrvatskoj nego u eurozoni je turizam, točnije cijene usluga u turizmu. Više ne možemo govoriti o inflaciji koju gura samo rast cijena goriva. Cijene usluga su praktički eksplodirale, a posljedica je to što su turisti spremni platiti više. Sezona je jako dobra i turisti dobro troše. Ustvari se cijene približavaju onima u razvijenijem dijelu EU", rekao nam je Novotny.

Podaci o kretanjima cijena na mjesečnoj bazi to potvrđuju. Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, za 3.5 posto (doprinos porastu od +0.17 postotnih bodova), Prijevoz, za 2.1 posto (+0.31 postotni bod), Rekreacija i kultura, za 1.8 posto (+0.09 postotnih bodova), Hrana i bezalkoholna pića, za 1.7 posto (+0.44 postotna boda), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1.3 posto (+0.07 postotnih bodova), Komunikacija, za 1.0 posto (+0.05 postotnih bodova), Razna dobra i usluge, za 0.7 posto (+0.04 postotna boda) te Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 0.6 posto (+0.10 postotnih bodova).