U Hrvatskoj i zubari zbog vjere imaju pravo na priziv savjesti. Ne zna se zašto

Ilustracija: 123rf

OSIM liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti kad žene dođu na abortus, te ljekarnika koji se na isti pozivaju kad ženama trebaju izdati kontracepcijske pilule, pravo na priziv savjesti imaju i - stomatolozi. Međutim, kod njih se ne zna u kojim se slučajevima mogu pozvati na isti.

Kontaktirali smo Hrvatsku komoru dentalne medicine i ondje su nam rekli da ne znaju u kojim slučajevima se stomatolozi mogu pozvati na priziv savjesti. Međutim navode kako se imaju pravo na njega pozvati.

"Na temelju članka 26. Zakona o dentalnoj medicini (Narodne novine br. 121/03, 117/08 i 120/09), doktor dentalne medicine, radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja ima pravo pozvati se na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora pravovremeno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom doktoru dentalne medicine iste struke. Ako je doktor zaposlen kod drugog doktora dentalne medicine koji obavlja privatnu praksu ili u zdravstvenoj ustanovi, odnosno u drugoj pravnoj osobi, mora o odluci izvijestiti svoga nadređenog, odnosno poslodavca", odgovorili su nam u Hrvatskoj komori dentalne medicine.

Također su naveli i kako prema članku 36 Kodeksa dentalne etike i deontologije doktor dentalne medicine ima pravo na priziv savjesti, ako time ne dovodi u opasnost život pacijenta.

Nitko ne zna objasniti

"Hrvatska komora dentalne medicine za sada nema niti jedan slučaj priziva savjesti, iako je stava da se svakom doktoru dentalne medicine mora priznati pravo na priziv savjesti radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja", odgovorili su nam.

Na ponovni upit da nam navedu konkretne primjere u kojima se stomatolozi mogu pozvati na to, odgovorili su nam da priziv savjesti u području dentalne medicine nije definiran usko za pojedini dijagnostički postupak ili liječenje pacijenta, nego je vezan uz etičke, vjerske ili moralne nazore doktora kojem pripada pravo na pozivanje na priziv savjesti u provođenju dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta.
 
Nakon dvaju postavljenih upita na koje nismo dobili konkretan odgovor, nazvali smo Komoru gdje su nam samo ponovili već sve napisano.

"Ne znamo kad i u kojim slučajevima se liječnici dentalne medicine mogu pozvati na priziv savjesti jer to nigdje nije definirano. Ne možemo vam navesti nijedan primjer jer ga dosad još nismo imali. Tako da ne znamo", rekla nam je  Jasminka Polić, pravnica u Hrvatskoj komori dentalne medicine.

No navela je kako u svakom slučaju pravo na priziv savjesti imaju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.