U Iranu ubijen sveučilišni profesor, radio je u postrojenju za obogaćivanje urana

DVOJICA napadača na motociklu danas su na vozilo iranskog sveučilišnog profesora, zaposlenog u ključnom postrojenju za obogaćivanje urana, postavila magnetske bombe, javlja agencija AP.

U eksploziji je ubijen Mostafa Ahmadi Roshan, kemijski stručnjak i ravnatelj postrojenja za obogaćivanje urana Natanz, a još su dvije osobe ozlijeđene.

Današnji napad u Teheranu uvelike podsjeća na prijašnja ubojstva znanstvenika koji su zaposleni u sklopu kontroverznog iranskog nuklearnog programa, za što Iran optužuje svoje najljuće neprijatelje, Izrael i SAD, koje takve optužbe negiraju.

Iranska novinska agencija Fars prenosi kako se 32-godišnji Roshan se u vrijeme eksplozije vozio u svom Peugeotu 405 zajedno s još dvije osobe te napad na sveučilišnog profesora naziva terorističkim činom.

U sličnoj eksploziji prije dvije godine na sutrašnji datum ubijen je  Masoud Ali Mohammadi, viši profesor fizike pri sveučilištu u Teheranu. Njega je ubila bomba postavljena na motocikl u blizini njegova auta u trenutku kada je dolazio na posao.

U studenom 2010. jedan je nuklearni znanstvenik u bombaškom napadu ubijen, a drugi je ranjen, dok je su srpnju prošle godine ubijen Darioush Rezaeinejad, student elektronike. On je navodno radio da razvitku visokonaponskih prekidača, koji su ključna komponenta u izazivanju eksplozije potrebne za pokretanje nuklearne bojeve glave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.