Južnoafrički miševi počeli jesti žive albatrose: "Popnu se na njih i polako ih jedu"

Foto: Shutterstock

Zaštitnici prirode rekli su da planiraju bombardirati udaljeni južnoafrički otok tonama peleta s pesticidima kako bi ubili miševe koji jedu žive albatrose i druge morske ptice. Horde miševa proždiru jaja jednih od najvažnijih svjetskih morskih ptica koje se gnijezde na otoku Marion, oko 2000 kilometara jugoistočno od Cape Towna, i počele su jesti žive ptice, rekao je vodeći konzervator Mark Anderson.

To uključuje legendarnog albatrosa lutalicu, s četvrtinom svjetske populacije koja se gnijezdi na otoku u Indijskom oceanu. "Utvrđeno je prvi put prošle godine da se miševi hrane odraslim lutajućim albatrosima", rekao je Anderson na sastanku BirdLife South Africe, vodeće organizacije za očuvanje ptica u zemlji.

"Miševi se samo popnu na njih i polako ih jedu"

Od 29 vrsta morskih ptica koje se razmnožavaju na otoku, njih 19 prijeti lokalno izumiranje, priopćio je Projekt Marion bez miševa. Napadi miševa eskalirali su posljednjih godina, ali ptice ne znaju kako odgovoriti jer su evoluirale bez kopnenih predatora, rekao je Anderson, voditelj projekta i izvršni direktor BirdLife South Africe.

"Miševi se samo popnu na njih i polako ih jedu dok ne podlegnu", rekao je za AFP. Mogu proći dani dok ptica ne ugine. "Svake godine gubimo stotine tisuća morskih ptica zbog miševa."

Ekstremni uvjeti

Proglašen jednim od najvažnijih svjetskih nastojanja za očuvanje ptica, Projekt Marion bez miševa prikupio je oko četvrtinu od 29 milijuna dolara, koliko je potrebno za slanje helikoptera koji će baciti 600 tona peleta s rodenticidom na krševiti otok.

Žele napasti 2027. tijekom zime, kada su miševi najgladniji, a ptica koje se pare ljeti uglavnom nema. Piloti će morati letjeti u ekstremnim uvjetima i stići do svakog dijela otoka, koji je dug oko 25 kilometara i širok 17 kilometara.

"Moramo se riješiti svih miševa", rekao je Anderson. "Ako preostanu mužjak i ženka, mogli bi se razmnožavati i na kraju nas vratiti tamo gdje smo sada. Nakon što su pojeli biljke i beskralježnjake, miševi su se okrenuli pticama", rekao je.

Kućni miševi uvedeni su na otok početkom 1800-ih. Oko 1948. dovedeno je pet mačaka kako bi se kontrolirao njihov broj. Ali broj mačaka je narastao na oko 2000 i ubijale su oko 450.000 ptica godišnje. Projekt iskorjenjivanja uklonio je posljednju mačku 1991.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.