U KBC-u Osijek se za jedno mjesto medicinske sestre javi 3,7 kandidata

Screenshot: Google Street View

ZA JEDNO mjesto medicinske sestre u KBC-u Osijek javi se 3,7 kandidata, piše Glas Slavonije

Unatoč odlasku brojnih medicinskih sestara i tehničara u inozemstvo, Klinički bolnički centar Osijek je po ovom pitanju fenomen u Hrvatskoj i kod svakog natječaja za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara ima nekoliko puta veći broj zainteresiranih od broja mjesta koje nude. 

Sestre se htjele vratiti u Osijek, ali zbog manjka kadra nisu mogle

"Na posljednjem natječaju za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara tražili smo 50 izvršitelja na neodređeno vrijeme, a javilo se 135 kandidata, dok je na pretposljednjem natječaju za 15 izvršitelja na određeno vrijeme bilo 55 prijava. Samo u posljednje tri i pol godine imali smo 43 prelaska medicinskih sestara iz drugih ustanova unutar zdravstvene mreže", rekao je doc.dr.sc. Željko Zubčić.

Dodao je kako je u svibnju 2016. bilo zaposleno 1213 medicinskih sestara i tehničara, a sada ih je 1303. Naime, to je povećanje za gotovo 100 medicinskih djelatnika samo u segmentu sestrinstva.

Napomenuo je kako je bilo slučajeva medicinskih sestara koje su se htjele vratiti u Osijek, ali im uprave zbog manjka kadra to ne dopuštaju. 

Zaustavljen negativni trend

Konkurentnost KBC-a Osijek potvrdila je i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra Nevenka Begić.

Kaže kako je osječki KBC jedna od traženijih institucija za sestre, a posebno je pohvalila Medicinsku školu Osijek, gdje učenici u petom razredu obavljaju praksu. 

"Početna plaća sestre u osječkoj bolnici kreće se od pet tisuća kuna, a s obzirom na uvjete rada, smjenskog rada, ali i stupanj obrazovanja, može se popeti do deset tisuća kuna. Sestre koje su prešle iz drugih ustanova kod nas obično dolaze iz Dalmacije, Zagrebačke te Primorsko-goranske županije, gdje su im troškovi stanovanja bili visoki, a ovdje imaju svoju nekretninu u kojoj mogu živjeti", rekla je Begić. 

Što se tiče edukacije, ravnateljica Medicinske škole Osijek Sanja Dravinski rekla je kako 80 posto učenika pristupi polaganju državne mature.

"Trećina ukupno upisanih zaposlila se što u osječkom KBC-u, što u zdravstvenim ustanovama u okolici. Nemamo podatak da je u ovoj ili protekloj godini itko otišao van, a prije tri godine cijela je generacija otišla u Irsku. Taj je negativni trend sada zaustavljen", rekla je Dravinski za Glas Slavonije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.