KBC Rijeka koristi hlađenje čarapama kako bi se spriječile nuspojave kemoterapije

Screenshot: RTL Danas

RIJEČKI KBC postao je pionir u Hrvatskoj u primjeni inovativne metode hlađenja rukavicama i čarapama kako bi se spriječile teške nuspojave kemoterapije, uključujući trajni invaliditet, javlja RTL Danas.

Ova terapija temelji se na iskustvima svjetskih klinika u kojima je dokazan pozitivan učinak hladnoće. Kroz primjenu hladnoće, krvne žile u rukama i nogama sužavaju se, što smanjuje dotok kemoterapije koja može oštetiti živčane stanice.

"Naš cilj je da pacijenti izliječe svoju malignu bolest, ali da ne pate od trajnih nuspojava nakon terapije"

"Kod najčešćih malignih oboljenja poput karcinoma dojke, karcinoma prostate, ginekoloških tumora, karcinoma pluća i karcinoma glave i vrata primjenjujemo određene kemoterapijske protokole koji, nažalost, imaju nuspojave. Jedna od tih nuspojava je periferna neuropatija, što znači da kemoterapija uništava periferne živce.

To može rezultirati trncima, grčevima i gubitkom osjeta u rukama i nogama te često dovodi do trajnog invaliditeta nakon izlječenja maligne bolesti. Naš cilj je da pacijenti izliječe svoju malignu bolest, ali da ne pate od trajnih nuspojava nakon terapije", rekla je za RTL Danas Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

"Hladne rukavice stavljaju se 15 minuta prije svake kemoterapije i prije svakog kemoterapijskog ciklusa"

KBC Rijeka se angažirao kako bi svojim pacijentima pružio mogućnost što manjih nuspojava te je uveo metodu krioterapije, odnosno primjenu hladnih rukavica i čarapa koje hlade živce i sprječavaju oštećenje živčanih stanica uzrokovano kemoterapijom.

"Doslovno zaustavljamo kemoterapiju kako ne bi uništavala periferne živce. Danas smo započeli s primjenom ove metode i, koliko mi je poznato, prvi smo u Hrvatskoj koji su je uveli.

Hladne rukavice stavljaju se 15 minuta prije svake kemoterapije i prije svakog kemoterapijskog ciklusa. Dosadašnja istraživanja su pokazala da ova terapija zaista sprječava ili liječi perifernu neuropatiju", objasnila je Ivana Mikolašević iz KBC-a Rijeka za RTL Danas.