U Mađarskoj zapalili romsku kuću pa ubili oca i sina koji su bježali od vatre

OTAC i njegov petogodišnji sin ubijeni su u napadu na romsku obitelj u Mađarskoj, a dvoje djece je ozlijeđeno u požaru koji je zahvatio njihovu kuću.

Napad u selu Tatarszentgyorgy smještenom 40 kilometara jugoistočno od Budimpešte je posljednji u nizu napada na Rome u kojima je, u posljednjih godinu dana, poginulo sedam osoba. Početna obdukcija pokazala je kako su otac i sin upucani dok su ozlijeđena djeca stradala u požaru, pišu svjetski mediji.

Ubijeni kada su pokušali napustiti kuću u plamenu

Romska predstavnica iz Mađarske u Europskom parlamentu Viktoria Mohaci izjavila je kako su otac i sin ubijeni kada su pokušali pobjeći iz kuće u plamenu. Ona sumnja kako su napadači zapalili kuću i to zbog rasne mržnje prema Romima.

Rasno motivirani napadi su posljednjih godinu dana česti u Mađarskoj te se ističe kako ih je bilo više od deset, a policija redovito ne uspijeva pronaći napadače na romske obitelji. Napadi na Rome najavljeni su i nakon što su se oni sukobili s rukometašima Veszprema. U tom je napadu ubijen Rumunj Marian Cozma, a ozlijeđeni su Hrvat Ivan Pešić i Srbin Žarko Šešum.

Desničarske udruge "nabrušene" na strance

U Mađarskoj djeluju i mnoge desničarske udruge koje javno izražavaju mržnju prema Romima i strancima, a njihovo djelovanje se još i više intenziviralo početkom snažne gospodarske krize u zemlji i svijetu za koju oni krive strance.  

I.Kri.
Foto: Ilustracija

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.