U Madridu uz fašističke pozdrave marširali ljubitelji diktatora Franca

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI neofašisti su u petak ponovno marširali ulicama Madrida. Povod je bilo odavanje počasti osnivaču španjolskih fašista Jose Antoniju Primu de Riveri, kojega je republikanska vlada osudila na smrt 20. studenog 1936. godine.

Noćni marš u čast mrtvog fašističkog lidera u kojem je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi organizirala je ekstremno desna stranka Falange Española de las JONS, a sudionici su dizali ruke u “rimski pozdrav” i pjevali fašističke himne. Španjolski neofašisti marširali su do frankističkog spomenika Dolina palih koji se nalazi u blizini Madrida. Dolinu palih sagradio je španjolski klerofašistički diktator Francisco Franco uz objašnjenje kako bi se tako trebali pomiriti španjolski fašisti i republikanci koji su se borili u građanskom ratu u drugoj polovici 1930-ih.

Tuđman je ideju o pomirbi preuzeo od klerofašističkog diktatora

Zanimljivo je da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kako je i sam rekao, svoju ideju o pomirbi zapravo preuzeo od klerofašista Franca, kojega je navodio kao uzor. 

Mediji javljaju da je ovo najnoviji primjer sve veće prisutnosti španjolskih neofašista na ulicama, te da ih je između ostaloga mobilizirala odluka ljevičarske vlade premijera Pedra Sancheza da ekshumira Francove posmrtne ostatke.

Neofašisti su nosili španjolske i fašističke zastave, te hodali s upaljenim bakljama. Diktator Franco je inače umro 20. studenog 1975., nakon što je Španjolskom vladao 36 godina, te je datum njegove smrti inspiracija mnogim pobornicima fašizma da izađu na ulice.

Nakon noćnog marša neofašista u petak i u nedjelju je u Madridu održan desničarski skup, na kojemu se prosvjedovalo protiv zakona Sanchezove vlade koji se obračunava s fašističkim spomenicima. Demonstranti su vikali “Franco! Franco!” i tražili da se zakon opozove.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.