U meksičkom selu pronađen četverogodišnjak koji je prvi zaražen svinjskom gripom

MEKSIČKI liječnici rekli su kako vjeruju da je četverogodišnjak Edgar Hernandez koji živi blizu svinjogojske farme, "nulti pacijent" epidemije svinjske gripe koja se iz Meksika širi svim kontinentima svijeta.

Dječak je bez većih problema preživio bolest, a liječnicima je zbog toga što su mu pomogli da se osjeća bolje, platio sladoled. Kako pišu svjetski mediji Edgar živi sa svojom obitelji u selu La Gloria u  državi Veracruz, a tamo se gripa pojavila već u veljači, dok je dječak obolio ranije ovog mjeseca. Stručnjaci su došli u selo u kojem živi tri tisuće ljudi i uzeli uzorke krvi i samo se kod Edgara pokazalo da je zaražen smrtonosnim virusom.

Svi ostali stanovnici imali običnu gripu

"Simptomi su bili točno onakvi kakve sada spominju kod svinjske gripe", rekao je Guardianu stanovnik sela te dodao da su zaraženi imali visoku temperaturu, bolove u mišićima i glavobolje. Ispričao je i kako su ubrzo oboljele i cijele obitelji.  

Drugi stanovnici, kojih je bilo oko 400, imali su "običnu gripu". Liječnici su se vratili na dječakov uzorak tek nakon što se bolest proširila državom. Njegova majka i drugi stanovnici La Glorije za svoju bolest okrivljavaju veliku svinjogojsku farmu u blizini sela. Dužnosnici su uzeli uzorke krvi i svinja koje su na farmi te ih poslali u SAD na testiranje i ispalo je kako su svinje negativne.

I.Kri.
Foto: ABC News

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.