U mikrovalkama otkrivene opasne bakterije otporne na antibiotike. Kako se zaštititi?

Foto: Shutterstock

MIKROVALNE pećnice postale su neizostavan dio suvremenih kuhinja jer omogućuju brzo i jednostavno podgrijavanje, termičku obradu, pa čak i dezinfekciju hrane.

Međutim, novo istraživanje koje su proveli španjolski znanstvenici pokazalo je da neki opasni mikroorganizmi mogu preživjeti jako zračenje i visoke temperature u ovim uređajima. Posebnu zabrinutost izazvalo je otkriće opasnih bakterija poput Klebsiellae.

Ovi nalazi otvaraju nova pitanja o sigurnosti i higijeni u kućanstvima, ali i u laboratorijima, gdje se mikrovalne pećnice koriste u razne svrhe.

Mikroorganizmi u mikrovalnim pećnicama

U novoj studiji španjolski tim znanstvenika odlučio je istražiti kako razne bakterije reagiraju na uvjete u mikrovalnim pećnicama. Očekivanja su bila da će visoke temperature i mikrovalovi uništiti većinu, ako ne i sve mikroorganizme. No rezultati su pokazali suprotno.

Mikrobiologinja Alba Iglesias i njezin tim prikupili su uzorke iz 30 mikrovalnih pećnica, nekih iz privatnih kućanstava, drugih iz velikih zajedničkih prostora poput ureda te nekoliko koje su korištene u laboratorijima za zagrijavanje uzoraka i kemijskih otopina.

Istraživači su potom uzgajali uzorke u Petrijevim zdjelicama i sekvencirali DNA kako bi identificirali vrste prisutnih mikroba. Analiza je otkrila 747 rodova mikroba, koji su se značajno razlikovali ovisno o lokacijama.

Neke ranije studije identificirale su razne mikrobne zajednice u kuhinjskim uređajima kao što su perilice posuđa i aparati za kavu, no ovo je prvi put da su istražene mikrovalne pećnice.

Mikrobiolog Jason Tetro, koji nije sudjelovao u studiji, rekao je u komentaru za Nature da nam od 1980-ih govore da se korištenjem mikrovalnih pećnica, zračenjem i zagrijavanjem, uništavaju svi mikroorganizmi.

"Ova studija je važna", dodao je Tetro, koji je poznat kao The Germ Guy iz Edmontona u Kanadi jer "naglašava potencijalnu prisutnost patogena u ovim uređajima, posebno onima koji se dijele između više korisnika".

Bakterije otporne na antibiotike

U mikrovalnim pećnicama koje se koriste u jednom kućanstvu glavni rodovi bakterija bili su Acinetobacter, Bhargavaea, Brevibacterium, Brevundimonas, Dermacoccus, Klebsiella, Pantoea, Pseudoxanthomonas i Rhizobium.

U mikrovalnim pećnicama koje se koriste u zajedničkim prostorijama otkrivene su još i Arthrobacter, Enterobacter, Janibacter, Methylobacterium, Neobacillus, Nocardioides, Novosphingobium, Paenibacillus, Peribacillus, Planococcus, Rothia, Sporosarcina i Terribacillus.

Posebno je alarmantna činjenica da su u novoj španjolskoj studiji otkrivene bakterije poput Klebsielle pneumoniae, Enterococcusa, Aeromonasa, Escherichije coli i Staphylococcusa aureusa, koje su opasne za ljude, a poznate su po svojoj otpornosti na brojne antibiotike. Štoviše, pokazalo se da su one uspjele ne samo preživjeti već se i aktivno razvijati u mikrovalnim pećnicama.

Te bakterije obično se nalaze u ljudskom probavnom sustavu, no kad se nađu na krivom mjestu, mogu uzrokovati ozbiljne infekcije, uključujući upalu pluća, infekcije mokraćnog sustava, pa čak i sepsu.

Kako bakterije preživljavaju u mikrovalnim pećnicama?

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja jest: kako ove bakterije preživljavaju unutar mikrovalnih pećnica, u kojima su izložene visokoj temperaturi i zračenju?

Mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu generiranjem mikrovalnog zračenja, koje uzrokuje vibracije molekula vode, čime stvara toplinu koja zagrijava hranu. Međutim, ova metoda zagrijavanja nije uvijek ujednačena. To znači da neki dijelovi hrane mogu ostati hladniji, što omogućuje preživljavanje bakterija.

Autori u studiji također navode da neki od mehanizama koje bakterije koriste da izdrže nepovoljne uvjete uključuju ekspresiju proteina toplinskog šoka (HSP) i antioksidativnih enzima, održavanje integriteta stanice kroz promjene u masnoj membrani, popravak DNA i stvaranje biofilmova.

Biofilmovi su guste kolonije bakterija obavijene zaštitnim slojem, koji može spriječiti prodor mikrovalnog zračenja i vrućine te tako zaštititi bakterije od uništenja. Klebsiella pneumoniae posebno je uspješna u formiranju ovih struktura.

Opasnosti za ljudsko zdravlje

Prisutnost otkrivenih bakterija u mikrovalnim pećnicama predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe s oslabljenim imunitetom, starije i djecu.

Osim Klebsielle, značajan rizik mogu predstavljati i druge bakterije poput Escherichie coli i Staphylococcusa aureusa. Primjerice, E. coli može uzrokovati gastrointestinalne infekcije, dok S. aureus može dovesti do kožnih infekcija i trovanja hranom.

Redovito čišćenje i dezinfekcija

Iako su rezultati nove studije zabrinjavajući, postoje metode čišćenja kojima se možemo zaštititi od rizika.

Mikrovalne treba redovito čistiti, po mogućnosti nakon svake uporabe, kako bi se uklonili svi ostaci hrane i bakterije. Za to treba koristiti sredstva za čišćenje koja nisu agresivna, ali su učinkovita u uklanjanju bakterija. Posebno je važno očistiti unutarnje površine, vrata i gume na vratima, gdje se bakterije mogu zadržavati.

Daniel Torrent, jedan od autora studije, preporučio je redovitu dezinfekciju mikrovalnih pećnica razrijeđenom otopinom izbjeljivača ili komercijalno dostupnim sprejem za dezinfekciju. "Osim toga, važno je obrisati unutarnje površine vlažnom krpom nakon svake uporabe kako bi se uklonili svi ostaci i odmah očistiti proliveni sadržaj kako bi se spriječio razvoj bakterija", dodao je.

Pravilno zagrijavanje hrane

Druga važna stvar je osiguravanje da se sva hrana ravnomjerno zagrijava. Preporučuje se povremeno miješanje ili okretanje hrane tijekom zagrijavanja. Također, važno je koristiti odgovarajuće posude koje su predviđene za uporabu u mikrovalnim pećnicama jer neprikladne posude mogu ometati ravnomjerno zagrijavanje.

Smanjivanje kontaminacije

Korištenjem poklopaca prilikom zagrijavanja hrane može se smanjiti kontaminacija mikrovalne i osigurati ravnomjernije zagrijavanje. Poklopci sprječavaju prskanje hrane po unutrašnjosti mikrovalne pećnice, čime se smanjuje mogućnost stvaranja žarišta za rast bakterija.

Izbjegavanje ponovnog zagrijavanja određene hrane

Konačno, hranu koja je već jednom zagrijavana i ostavljena na sobnoj temperaturi ne bi trebalo ponovno zagrijavati jer se na taj način povećava rizik od razvoja bakterija.

Unutrašnje površine mikrovalnih pećnica se ne zagrijavaju

Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za sanitarnu mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, ističe da u radu nije jasno navedeno jesu li uzorci uzeti s površina unutar mikrovalne pećnice ili iz hrane.

"Poznato je da se unutarnje površine mikrovalne pećnice ne zagrijavaju, pa postoji mogućnost preživljenja različitih bakterija koje su u pećnicu stigle prilikom rukovanja hranom", kaže Kovaček.

"Bakterije mogu potjecati iz same hrane ili s posude u kojoj se hrana drži. One mogu preživjeti u ostacima hrane u mikrovalnoj pećnici. Zbog toga je izuzetno važno čišćenje blagim deterdžentom i toplom vodom. Čišćenjem se uklanja više od 90% mikroorganizama. Dezinfekcija se treba raditi samo na čistim površinama jer na prljavima nije učinkovita", poručuje naša znanstvenica.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.