"U ministarstvu vanjskih poslova nema podjele za naše i njihove, lijeve i desne"

"ZA MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija ne postoji podjela na naše i njihove, lijeve i desne i da ne nabrajamo dalje kako se hrvatske veleposlanike uporno pokušava etiketirati i dijeliti", stoji u početku demantija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija za tekst objavljen na Indexu pod nazivom "Opet afera: Jandroković bi odmah kaznio Mesićeve veleposlanike, a 'svoje' godinama štiti".

> Opet afera: Jandroković bi odmah kaznio Mesićeve veleposlanike, a "svoje" godinama štiti

Naime, Index je pisao o događajima vezanim za poslovanje hrvatskog veleposlanstva  u Kanadi, od prometne nesreće supruga veleposlanice pa do slučajeva zapošljavanja u veleposlanstvu te eventualnog mobinga zaposlenika veleposlanstva koji je prijavio cijeli slučaj kao i zaprimljenu prijavu USKOK-a.

Automobil u službene svrhe

"Događaj koji spominjete, prometni udes, zbio se 12. siječnja 2007. godine, dakle godinu dana prije dolaska sadašnjih dužnosnika u MVPEI, dok ostala dva događaja datiraju iz još ranijeg razdoblja. Još tada oformljeno Povjerenstvo, reagirajući na prijavu, utvrdilo je da je suprug veleposlanice Republike Hrvatske u Kanadi gospodin Marko Korać, koristio automobil u službene svrhe. Kanadska policija je potvrdila kako nije napravio nikakav prometni prekršaj niti je kriv za prometnu nesreću, a štetu je sukladno ugovoru u cijelosti pokrilo kanadsko osiguravajuće društvo", stoji u zahtjevu za ispravkom teksta kojeg potpisuje glasnogovornik Ministarstva Mario Dragun.

Treba naglasiti kako je Index još u petak 6. ožujka poslao pismeni upit na Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, a u jednom od tri postavljena pitanja stajalo je:

"Je li ministarstvo zaprimilo prijavu o prometnoj nezgodi koja se dogodila 12. siječnja 2007. godine sa službenim automobilom veleposlanstva u kojoj je sudjelovao Marko Mrđen suprug veleposlanice i to kao vozač? Koliko nam je poznato suprug veleposlanice nije zaposlenik Vašeg ministarstva niti veleposlanstva, a navodno je koristio automobil u privatne svrhe. Ukoliko se zaprimili prijavu molim Vas da nam pošaljete i rezultate istrage, odnosno izvješće o eventualnim sankcijama", stajalo je upitu.

Istog dana odgovoreno nam je kako Ministarstvo preko Samostalnog odjela za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu, provodi internu istragu i provjeru dosad utvrđenih navoda uz dodatak kako ćemo po okončanju istrage biti izviješteni o rezultatima.

Opovrgnuli sami sebe

Danas, svega tjedan dana kasnije nakon tog odgovora, Ministarstvo u svom demantiju sugerira kako je proces odjednom okončan i to još 2007. godine pa se čini kako Ministarstvo u svom zahtjevu za ispravkom informacije na Indexu zapravo demantira samo sebe. Također, prije tjedan dana uputili smo i pitanje vezano za isplaćivanje plaća Silvestru Kunštiću, a tada je također, u sklopu istog odgovora rečeno kako je postupak "u tijeku". Taj postupak također je, danas tvrde, okončan.   

"Vezano za zapošljavanje lokalnog djelatnika za poslove vozača i domara, prema nalazu Povjerenstva, također nema saznanja da je učinjen prekršaj", stoji u današnjem zahtjevu za ispravak informacije u kojem opet demantiraju vlastiti odgovor na pismeni upit Indexa prije tjedan dana. 
 
"I primjedba kako je g. Silvestar Kunštić zaposlen uz pomoć veleposlanice Vesele Mrđen Korać također ne stoji, jer je u Veleposlanstvu RH počeo raditi prije njezina dolaska, točnije 2005. godine. Sukladno ugovoru i uz suglasnost tadašnjih dužnosnika MVPEI-a radio je do 17. travnja 2007. godine", ističe se u zahtjevu za ispravkom netočnih navoda u objavljenom tekstu.

O prijavi USKOK-a koji predmet vodi pod oznakom UK-143/08, Ministarstvo se nije očitovalo.

I.Ć.
Foto:Vjekoslav Skledar (Cropix)/Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.