U Moskvi ubijen bivši ukrajinski zastupnik. "Sav krvav je ležao na snijegu u parku"

Foto: Profimedia

Bivši ukrajinski zastupnik kojeg Kijev smatra izdajnikom ubijen je u parku u predgrađu Moskve, u napadu koji se pripisuje ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU). Ilija Kiva bio je proruski član ukrajinskog parlamenta prije invazije Moskve na Ukrajinu u veljači prošle godine, ali je pobjegao u Rusiju mjesec dana prije početka rata te je često kritizirao ukrajinske vlasti na internetu i u talk-show emisijama ruske državne televizije.

Ruski istražitelji priopćili su jučer kako je Kiva upucan, dodajući da je njegovo tijelo otkriveno u parku u elitnom moskovskom predgrađu Odintsovo. "Nepoznata osoba pucala je u žrtvu iz neutvrđenog oružja. Muškarac je od zadobivenih ozljeda preminuo na licu mjesta", navodi se u priopćenju ruskog istražnog odbora.

"Ološ, izdajnik i kolaboracionist"

Ukrajinski izvor, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je Reutersu da je SBU odgovoran za ubojstvo. Nekoliko ukrajinskih medija također je citiralo svoje izvore istaknuvši da je SBU izvršio atentat na 46-godišnjeg bivšeg političara. U komentaru za nacionalnu televiziju, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov nagovijestio je umiješanost zemlje u ubojstvo.

"Možemo potvrditi da je Kiva gotov. Takva će sudbina zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i poslušnike Putinovog režima", kazao je. Jusov je nazvao Kivu "jednim od najvećih ološa, izdajnika i kolaboracionista" i poručio da je njegovom smrću zadovoljena "pravda", prenosi Guardian.

Anonimni izvor je za ruske medije ispričao kako je Kiva ležao na snijegu sav u krvi. Tvrdi kako je Kiva imao ranu na desnoj sljepoočnici i hematom na lijevoj strani lica. Izvor je naveo i da je Kiva umro oko 15 sati po lokalnom vremenu, deset minuta prije nego što ga je pronašlo osoblje obližnjeg hotela koje je pozvalo hitnu pomoć.

U eksploziji automobila bombe ubijen još jedan političar

Kivu, kojemu je Ujedinjeno Kraljevstvo prošle godine uvelo sankcije zbog "podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine", ukrajinski je sud u odsutnosti osudio na 14 godina zatvora zbog optužbi koje uključuju izdaju i poticanje na nasilje.

Ubojstvo sugerira da Kijev i dalje ima tajne resurse duboko u Rusiji. Moskva je ranije okrivila ukrajinske tajne službe za ubojstvo Darje Dugine, kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa, i smrt Vladlena Tatarskog, istaknutog ruskog vojnog blogera koji je ubijen nakon eksplozije u kafiću u središtu Sankt-Peterburga.

U odvojenom jučerašnjem napadu, političar kojeg podržava Rusija u okupiranom dijelu Luhanska u Ukrajini ubijen je u eksploziji automobila bombe. Oleg Popov, koji je bio zastupnik u promoskovskom regionalnom parlamentu Luganska, ubijen je nakon "detonacije neidentificirane naprave u automobilu", priznao je ruski istražni odbor, ne navodeći pojedinosti.

Pročitajte više