U Osijeku mimohodom obilježen Dan osječkih branitelja

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Mimohodom od središnjega osječkog Trga Ante Starčevića do Kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave danas su osječki branitelji i građani Osijeka svečano obilježili Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i 33. godišnjicu osnutka 106. brigade ZNG-a.

U koloni su, uz pripadnike ratnih postrojbi grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, sudjelovali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske, policije i vatrogasnih postrojbi te izaslanstva udruga veterana OVK-a s Kosova i 106. brigade HVO-a iz Orašja kao i brojni građani.

Gradonačelnik: Njihova žrtva neće biti zaboravljena

U mimohodu su bili i obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te čelnici Grada Osijeka predvođeni gradonačelnikom Ivanom Radićem koji je istaknuo osječkim braniteljima, pripadnicima legendarne 106. brigade i hrvatskim dragovoljcima Osječko-baranjske županije njihov dan za Osijek - Nepokoreni Grad-  veliki dan.

"Ovdje smo kako bismo odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima Osijeka i Hrvatske. Njihova žrtva neće biti zaboravljena potvrđuje to i dostojanstveni i svečani mimohod u kojemu je rame uz rame s osječkim braniteljima koračalo mnoštvo građana Osijeka, a osobito mladih ljudi", kazao je Radić dodavši kako Grad Osijek podupire braniteljske udruge i njihov rad.

Restauriran simbol obrane - crveni fićo

Istaknuo je također da je Grad Osijek pokrovitelj obilježavanja važnih datuma poput današnjega pa su tako i za ovu obljetnicu restaurirali i obnovili Crvenog fiću- simbol hrvatskoga i osječkoga otpora, simbol maloga čovjeka koji se s velikim srcem suprotstavio trećoj vojnoj sili u tadašnjoj Europi.

U suradnji s Ministarstvom branitelja, napomenuo je, krenuli smo u uspostavu Veteranskog centra u Osijeku. Sporazum s Ministarstvom smo potpisali u prosincu prošle godine, a u tijeku je izradba idejnoga rješenja, rekao je i dodao kako rekonstrukcijom i obnovom planiraju nekadašnji Hotel Mursa pretvoriti u novi Veteranski centar, u kojemu će se braniteljima pružati psiho-socijalne usluge, raditi na osnaživanju njihova zdravlja i poboljšanju kvalitete života i socijalne uključenosti.

Najavio je i kako će na poticaj Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune uskoro jednu osječku ulicu nazvati po toj slavnoj slavonskoj brigadi. 

Obnovljena kapelica na inicijativu branitelja

Na kapelici Kraljice mira vijence su položili izaslanstva branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva HV-a, MUP-a, Grada Osijeka i OBŽ, te izaslanstva udruga veterana pripadnika OVK s Kosova i HVO-a iz Orašja. S članovima Udruge Kohorta kod Kapelice Kraljice mira gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić otkrili su spomen ploču za sve pripadnike Kohorte poginule u Domovinskom ratu.

"Kapelicu smo, na inicijativu hrvatskih branitelja, prošle godine temeljito obnovili i uredili kako bi Osijek imao svoje mjesto pijeteta na kojemu se s ponosom možemo pokloniti hrvatskim braniteljima i civilima koji su živote položili na Oltar domovine", podsjetio je gradonačelnik i dodao kako je to prva temeljita obnovi od 1995. godine, kada je izgrađena i za što je u gradskom proračunu osigurano 120 tisuća eura.

Mato Lukić je podsjetio kako se danas obilježava Dan slavonski branitelja jer su istoga dana, uz osječku 106., osnovane i 107. valpovačka, 108. brodska i 109. vinkovačka brigada koje su sudjelovali u obrani cijele Slavonije.

Unatoč silini agresije obranjen je Osijek

Kako je bilo tih godina, naglasio je Lukić, svjedoči i podatak da je u tri godine u Klinički bolnički centar Osijek primljeno preko 5.000 osoba s područja grada Osijeka koji su bili izravno ranjeni, a preko tisuću ih je preminulo. Ta j podatak kazuje o silini agresija na Osijek, kojega su, unatoč tomu, hrabri ljudi uspjeli sačuvati od neprijatelja i učiniti ga nepokorenim gradom, dodao je Lukić.

U mimohodu su po prvi puta pripadnici udruge Kohorta nosili državnu zastavu dugu 40 metara, a središnji program obilježavanja Dana osječkih branitelja završen je bakljadom koju su priredili pripadnici Kohorte na osječkom Pješakom mostu.

Tijekom dana potpisan je Sporazum o suradnji Udruge veterana 106. brigade ZNG RH Osijek, Udruge dragovoljaca-veterana Domovinskog rata HVO – podružnica Orašje i kosovske Udruge veterana OVK Mitrovica.

Potpisali su ga ispred domaćina Dubravko Pancić, predsjednik Udruge 106. Brigade ZNG RH, Pavo Kosić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 106. Brigade HVO-a i umirovljeni bojnik OVK-a Rafet Ibishi, predsjednik Udruge veterana za regiju Mitrovica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.