U Osijeku sva djeca sa zaposlena oba roditelja i iznad 4 godine primljena u vrtiće

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

U novoj pedagoškoj godini u osječkim dječjim vrtićima bit će upisano 3321 dijete u 164 skupine, od čega je 1004 novoupisane djece, što je najviše do sada, izvijestila je u četvrtak osječka Gradska uprava. Nakon obilaska dječjeg vrtića Tratinčica osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je prije dvije godine, nakon preuzimanja odgovornosti za vođenje grada, u vrtićima bilo 530 novoupisane djece, a sada skoro dvostruko više.

"Tada smo imali 130 vrtićkih skupina, a sada više od 160. Prije dvije godine za vrtiće se iz proračuna godišnje izdvajalo 5.5 milijuna eura, a sada 8.7 milijuna eura", kazao je Radić. Izvijestio je kako je reorganizacijom vrtićkih prostora ove godine omogućen upis sve djece s oba zaposlena roditelja, kao i sve djece starije od četiri godine.

Izgradnja tri nova vrtića

Podsjeća kako su se ove godine renovirali i proširili pojedini postojeći vrtićki prostori, a preuređeno je osječko Pučko otvoreno učilište, gdje je osiguran prostor za pet vrtićkih skupina te Pastoralni centar u Tenji, gdje su smještene dvije vrtićke skupine.

Radić ističe i kako je osigurano šest milijuna eura, od čega četiri milijuna bespovratnih sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, za izgradnju tri nova i proširenje dva postojeća vrtića, što je ogroman iskorak jer su u posljednjih 30 godina u Osijeku bila izgrađena samo dva vrtića.

Od 2021. godine do danas u vrtićima je zaposleno 80 odgojiteljica na neodređeno vrijeme, a samo ove godine 42 odgojiteljice, od kojih je 14 ove godine završilo fakultet pa su, odmah po završetku studija, dobile radno mjesto u vrtićima, rekao je gradonačelnik Radić.

Ravnateljica osječkih Dječjih vrtića Ana Mihaljević kazala je kako su se za novu pedagošku godinu pripremili novim prostorima i stručnim kadrovima. "Dogovorili smo brojne edukacije za naše odgojitelje, među kojima su za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, za rad s darovitom djecom i brojne druge", istaknula je Mihaljević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.