"U RAJU BAR IMA HRANE" Djeca u Siriji prolaze kroz neopisivi pakao

Screenshot: BBC

PETI dan zaredom ruske i sirijske režimske snage izvele su jučer val zračnih i artiljerijskih napada na Gutu, pobunjeničku enklavu u okolici Damaska. 

Broj ubijenih narastao je na 426, prema izvještaju Sirijskog opservatorija za ljudska prava koji ima sjedište u Velikoj Britaniji. 98 od tog broja su djeca. U četvrti Džobar, koja je na samoj fronti, uništeno je čak 93 % zgrada, a u četvrti  Ein Tarma nešto manje, 71 %, javlja BBC.

Barel-bombe (bačve ispunjene eksplozivom i metalom), bombe i granate sručile su se na područje na kojem je zarobljeno 393 tisuće ljudi, pod višegodišnjom opsadom, sa zalihama hrane, vode, lijekova i goriva koje su gotovo potpuno istrošene. Očajni, izgladnjeli i prestravljeni civili skrivaju se od bombi u podrumima dok očekuju početak režimske ofenzive koja je već pitanje dana.

"Čekam da moj sin umre"

"Živimo u podrumu, ispod napola razrušene kuće. Moja kći je bolesna. Kosa joj ispada jer je tako prestrašena", kaže 28-godišnja Asia za BBC. "Ne možete zamisliti kako je teško. Za ovu djecu, da bi živjela sigurno, morate ih držati u podrumu. Ne mogu izići, ne mogu se igrati ni išta drugo", kaže 29-godišnji Muajad, otac dvoje djece. 

Još jedna potresna snimka koja dolazi iz Gute pokazuje djevojčice Noor i Alu u trenucima nakon što im je bomba pogodila zgradu. Srećom, preživjele su. "Vojni avioni bombardirali su našu zgradu", kaže starija. "Spasite Gutu!", dodaje mlađa, držeći zavoj - ili jednostavno maramicu - na porezotini na glavi.

Druga snimka prikazuje očajnu majku u improviziranoj bolnici, kojoj liječnica kaže da ne zna što da napravi za njenog ranjenog sina, koji vjerojatno umire. "Čekam da moj sin umre! Bar će biti slobodan od boli. Upravo sam pravila kruh za njega kad se strop srušio", viče majka, uplakana i prašnjava lica, dok njen sin leži pored nje: "On ide ravno u raj. Bar će u raju biti hrane!" 

"Sirijska tragedija ne smije postati groblje UN-a"

S druge strane bojišnice, u Damasku, djeca također ginu, iako u manjem broju: jedno dijete je poginulo, a šest civila ranjeno je u pobunjeničkom granatiranju četvrti Barzeh, javlja Sirijska novinska agencija SANA.

UN-ovi dužnosnici, po svemu sudeći uzalud, apeliraju na Vijeće sigurnosti da izglasa rezoluciju o primirju u ovom dijelu Sirije. "Ako ovo neće uvjeriti članove Vijeća sigurnosti UN-a, zemlje članice, u potrebu za primirje, iskreno ne znamo što bi ih moglo uvjeriti", poručuje humanitarni koordinator UN-a za Siriju, Panos Moumtzis.

Rusija očito nije uvjerena i traži amandmane na rezoluciju Švedske i Kuvajta o 30-dnevnom primirju i dopremanju humanitarne pomoći te medicinskoj evakuaciji. Zapadni diplomati optužuju ruske kolege da zavlače i kupuju vrijeme kako bi dali Asadu dovoljno vremena da zada konačni udarac pobunjenicima u istočnoj Guti, među kojima je i Hajat Tahrir al-Šam (HTS), savez u kojem glavnu ulogu ima bivši ogranak al-Kaide u Siriji.

Iako HTS nije uključen u primirje, Rusija traži da se iz primirja isključe i svi pobunjenici koji "surađuju" s džihadistima. S obzirom na to da pobunjenici imaju zajedničku obranu u Guti, to u biti znači da do primirja ne može ni doći.

"Sirijska tragedija ne smije također postati i groblje Ujedinjenih naroda", oštro je upozorio francuski veleposlanik u UN-u Francois Dellatre, sugerirajući da bi nemogućnost zaustavljanja krvoprolića Guti bila udarac za kredibilitet UN-a od kojeg se ova međunarodna organizacija ne bi oporavila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.