Isprosila 5 kuna i 5 lipa, policija ju optužila, sud oslobodio i naredio povrat novca

Foto: Index

OPĆINSKI sud u Rijeci presudio je da okrivljenica iz zagrebačkih Sesveta nije kriva jer je prije gotovo dvije godine isprosila 5 kuna i 5 lipa.

Kako stoji u presudi staroj mjesec i pol, troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračuna, znači građana, a iznos od 5 kuna i 5 lipa, koji je oduzet ženi koja je prosila, policija joj mora vratiti u roku od jednog mjeseca. Ako joj policija ne vrati taj iznos, on će joj se isplatiti iz proračuna.

Sve gore navedeno košta više od 5 kuna i 5 lipa koje je žena isprosila.

Sud nije utvrdio da se žena odala prosjačenju

Sud u obrazloženju presude piše da nije utvrđeno da je žena počinila prekršaj protiv javnog reda i mira - odavanje prosjačenju - jer je optužnim prijedlogom koji je napisala policija opisano da je ona jednokratno od prolaznika tražila milostinju te stekla 5 kuna i 5 lipa.

"Za postojanje prekršaja odavanja prosjačenju, odlučna činjenica je da osoba izraženo, učestalo ponavlja djelatnost prosjačenja, pri čemu će se o odavanju raditi, ako je time izraženo učestalo ponavljanje, kada osoba stječe sredstva za život na nedopušten način, baveći se prosjačenjem i drugim kažnjivim radnjama.

Jednokratnim prosjačenjem ne čini se prekršaj iz članka 11. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji u obrazloženju presude te se dodaje da je ona više puta morala biti uhvaćena u prosjačenju da bi se to dokazalo.

"U činjeničnom opisu djela prekršaja u optužnom prijedlogu, međutim, ne navodi se da je okrivljenica ponavljala radnju prosjačenja, tj. da je istu učestalo ponavljala te time stjecala sredstva za život na nedopušten način, dakle, da se odala prosjačenju.

Odavanje prosjačenju kao odlučna činjenica i konstitutivni element bića prekršaja mora biti jasno naznačeno u optužnom prijedlogu", obrazložila je sutkinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.