U Rusiji se događa nešto jako čudno, jednog za drugim hapse stručnjake za cyber sigurnost

Foto: Getty Images

NIZ iznenađujućih uhićenja vodećih eksperata na području cyber sigurnosti u Rusiji doveo je do pitanja o tome čisti li Rusija redove od mogućih špijuna ili pak prolazi kroz internu čistku FSB-a, Ruske sigurnosne službe, piše BuzzFeed.

U prosincu su uhićeni Ruslan Stoyanov i FSB-ovac Sergei Mikhailov, obojica među najboljim stručnjacima za informatičku sigurnost. Novine Kommersant opisale su uhićenja kao istragu o mogućoj izdaji.

Prošli tjedan objavljeno je kako je uhićen još jedan čelnik FSB-a, koji je kasnije identificiran kao Dmitry Dokuchayev, Mikhailovljev podređeni u FSB-u.

Novine su kasnije Dokuchayeva identificirale kao "Forba", poznatog ruskog hakera, koji je svoje usluge prodavao na tržištu. Novine RBC objavile su da je Forb napadao vladu SAD-a te da ga je regrutirao FSB.

Unutarnja borba u FSB-u?

Kompanija Kaspersky Lab, u kojoj radi Stoyanov, potvrdila je da je on pod istragom zbog perioda u kojem nije radio za njih te su se ogradili od istrage.

Jedan američki obavještajac izjavio je da rijetko tko zna je li ijedan od njih obavještajac SAD-a.

"To bi mogla biti i unutarnja borba u FSB-u, a u tom slučaju nemamo neki uvid u to što se događa", dodao je obavještajac.

Slučaj protiv Stoyanova i Mikhailova preuzeo je tajni vojni sud, pod Člankom 275 Ustava te zemlje, kojim se dopušta vladi da istražuju građane za koje se sumnja da su špijuni koji rade za stranu silu.

Povezano s hakiranjem američkih izbora?

Nije jasno ima li to ikakve veze s potencijalnim ruskim sudjelovanjem u hakiranjima koja su za metu imale predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine. Grupe osumnjičene za hakiranje povezane su s GRU-om, Ruskom obavještajnom agencijom, te FSB-om.

Većina ruskih novina ne povezuje uhićenja s hakiranjima u SAD-u, ali Moscow Times izvijestio je da se Mikhailova sumnjiči da je odao SAD-u podatke o kompaniji za iznajmljivanje servera preko kojih su se navodno dogodila hakiranja, navodi BuzzFeed.

Šire se razne glasine oko uhićenja u Rusiji. Postoji i teorija da je Mikhailov tajni FSB-ov upravitelj zloglasne ruske grupe hakera Shaltay-Boltay, a da tu grupu financira CIA. Članak o tome je povučen s ruskog interneta, ali se među komentatorima još uvijek dijeli njegova arhivirana verzija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.