U Saboru popljuvali Sutlićevo izvješće o HRT-u: Fiktivni prihodi i pola milijarde kuna duga



SVI ČLANOVI saborskog Odbora za financije odbacili su danas izvješće HRT-a  poslovanju za 2008. godinu, i usto uputili oštre kritike vršitelju dužnosti ravnatelja Josipu Popovcu, koji je i sam oprao ruke od svog prethodnika, Vanje Sutlića.

Budući da je ovaj odbor jednoglasno odbacio izvješće, može se očekivati da će to učiniti i Sabor. Najkritičniji prema izvješću bio je sam predsjednik odbora, HDZ-ovac Goran Marić, koji je spomenuo da je nemoguće iz "relativnih podataka" dobiti jasnu sliku o poslovanju javnog radiotelevizijskog servisa, a dotakao je i brojne nelogičnosti.

Drukčije knjiženje i fiktivni prihodi

Upozorio je da je HRT u 2008. godini jednostavno počeo drukčije knjižiti podatke, zbog čega se dobilo "fiktivne prihode" i rashode manje od stvarnih.

Dodatno je istakao problem s radom i nepostojanjem kriterija analize obavljenog posla kod zaposlenih, posebno kad se uzme u obzir činjenica da su u toj godini rashodi za plaće porasli za 30 milijuna kuna u odnosu na godinu dana ranije.

Dok s jedne strane postoje situacije u kojima se arbitrarno skida ljude iz programa i daje im se plaća dok ne rade ništa, s druge strane "službeni vozač po jednu novinarku koja samo treba pročitati najavu odlazi 200 kilometara daleko", a iako je nemoguće utvrditi koliko honoraraca radi na HRT-u, neki od njih imaju "veće plaće od predsjednika države, premijerke i ministara".

Sutlića pozvati u Sabor?

Naveo je i druge podatke, kao gubitke glazbene produkcije ili netransparentno trošenje imovine. 

Popovac je tijekom podnošenja izvješća i sam govorio kako mu baš ne vjeruje, jer nije vodio HRT u vrijeme kad se poslovalo na Sutlićev način, a Siniša Grgić rekao je da je dug HRT-a čak pola milijuna kuna u stvarnom svijetu.

Popovac je pozvao reviziju da pregleda podatke, a HDZ-ovci su predložili da se u Sabor pozove tadašnje vodstvo HRT-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.