U SAD-u osuđen nekoć najtraženiji kolumbijski narkobos

Foto: Twitter

DAIRO Antonio Usuga, poznatiji kao Otoniel, osuđen je na 45 godina zatvora u SAD-u nakon što je rekao da prihvaća odgovornost za svoja djela. Otoniel je godinama smatran jednim od najopasnijih svjetskih narkobosova. Bio je šef kartela koji je nadzirao veliki dio sjeverne Kolumbije. 

"Ispričavam se vladama Sjedinjenih Država i Kolumbije i žrtvama zločina koje sam počinio", poručio je 51-godišnji Otoniel preko sudskog tumača. U siječnju se izjasnio krivim po optužbama za krijumčarenje droge na visokoj razini, priznajući da je nadgledao krijumčarenje tona kokaina za Sjedinjene Države. 

Amerikanci su se složili da neće tražiti doživotnu kaznu kako bi ga se izručilo iz Kolumbije. Odvjetnici su pokušali prikazati Otoniela kao proizvod nesretnih okolnosti u njegovoj domovini - čovjeka rođenog u siromaštvu, okruženog gerilskim ratom, regrutiranog sa 16 godina te očvrsnutog desetljećima gubitaka voljenih osoba. 

Pridružio se Zaljevskom klanu

"Budući da sam rođen u regiji velikog sukoba, odrastao sam unutar ovog sukoba", kazao je narkobos na sudu. Savjetovao je mlade ljude da ne idu putem kojim je on krenuo, odnosno da se "oružane sukobe ostavi u prošlosti", piše Associated Press.

Okružna sutkinja Dora Irizarry, pozivajući se na vlastito djetinjstvo u stambenom kompleksu u Južnom Bronxu za koji je rekla da je bio prožet drogom i nasiljem, navela je da okolina nije isprika. Desetljećima je život gotovo svakog Kolumbijca bio dirnut višestranim sukobom u zemlji.

Mješavina ljevičarskih gerilaca, desničarskih paravojnih skupina, trgovaca narkoticima i drugih skupina kriminalaca borila se za kontrolu nad planinskim dijelovima zemlje. Nasilje je odnijelo živote više od milijun ljudi. 

Otoniel se ponegdje udružio s ljevičarskim i desničarskim borcima te se na kraju pridružio Zaljevskom klanu. Prije uhićenja 2021. bio je najtraženiji kolumbijski narkobos, a od 2009. bio je pod optužnicom u SAD-u. Zaljevski klan, također poznat kao Gaitanističke snage samoobrane Kolumbije, ima vlast u području bogatom krijumčarskim rutama za drogu, oružje i migrante. 

Brat mu ubijen u policijskoj raciji

Hvaleći se oružjem i tisućama članova, skupina se borila protiv suparničkih bandi, paravojnih skupina i kolumbijskih vlasti. Financirala je svoju vladavinu nametanjem "poreza" na kokain koji se proizvodi, skladišti ili transportira kroz njezin teritorij. U sklopu nagodbe o priznanju krivnje, pristao je predati 216 milijuna dolara.

Tužitelji su tvrdili da je naredio ubojstva navodnih neprijatelja - od kojih je jedan mučen, živ zakopan i obezglavljen. Istaknuli su da je Otoniel ponudio nagrade za ubojstva policajaca i vojnika nakon što mu je brat ubijen u policijskoj raciji.

"Šteta koju je ovaj čovjek po imenu Otoniel prouzročio našoj obitelji je nesaglediva", napisala je sudu rodbina ubijenog policajca Miltona Eliecera Floresa Arcile. 

Udovica policajca Johna Gelbera Rojasa Colmenaresa, ubijenog 2017., kazala je da joj je Otoniel "oduzeo priliku da ostari s ljubavlju svog života". Unatoč ponuđenoj nagradi za tragove koji bi doveli do uhićenja, narkobos je dugo izbjegavao uhićenje, koristeći široku mrežu ruralnih sigurnih kuća.