U šest godina šest ljudi umrlo od strujnog udara: "Dovoljno je biti unutar dva metra"

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U POSLJEDNJIH šest godina u Hrvatskoj se dogodilo 15 nesreća povezanih sa strujnim udarom. Od toga je 13 puta bila riječ o penjanju na vagone. Šest je osoba u tom razdoblju smrtno stradalo, deset je teško ozlijeđeno, a uglavnom je riječ o maloljetnicima ili mlađim punoljetnicima.

"Izražavam u ime HŽ Infrastrukture žaljenje, a mladiću želim brz i uspješan oporavak. Statistika je nažalost vrlo porazna. Problem je taj što mladi ne shvaćaju posljedice penjanja na vagone. Strogo je zabranjeno penjanje, hodati uz prugu, kretati se mostovima gdje vlakovi voze. To je naznačeno tablama svugdje", rekao je Mario Ćužić, član Uprave HŽ Infrastrukture, za HRT.

Čak se može dogoditi strujni udar i unutar dva metra od vagona. 

"Ne trebate se primiti za vodove da bi vas stresla struja"

"Mladi se varaju, misle da se moraju uhvatiti za vodove da bi ih struja stresla. Mi u kućanstvu koristimo uređaje s naponom od 220 volti, ako se uređaj pokvari, struja vas može ubiti. Ovdje govorimo o struji jačine 25 tisuća volti, što je 113 puta jače nego u kućanstvu. Dovoljno je da se nalazite u strujnom krugu unutar dva metra da vas struja strese", pojašnjava. 

Što se tiče reakcije nadležnih službi, kažu da one uvijek reagiraju kada vide djecu u prekršaju, no da je problem što se ovakve stvari događaju uglavnom noću te da je teško to primijetiti golim okom. 

"Poruka za roditelje - radite na edukaciji djece. Mislim da niti jedan lajk nije vrijedan ljudskog života ili trajnog invaliditeta", zaključuje član Uprave HŽ Infrastrukture Mario Ćužić. 

Tinejdžer operiran

Podsjetimo, u Klinici za dječje bolesti Zagreb operiran je 16-godišnjak koji je teško stradao od strujnog udara kada se u subotu popeo na vagon kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu, te ga čeka višemjesečno liječenje jer je zadobio teške opekline na 50 posto površine tijela.

Dječak je od strujnog udara zadobio teške opekline drugog i trećeg stupnja.

"Dječak je u operacijskoj sali na previjanju područja zahvaćenih opeklinama; hemodinamski je stabilan, i nadalje je u Jedinici intenzivnog liječenja, na umjetnoj ventilaciji, analgosediran uz nadoknadu tekućine i terapiju antibioticima", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić, izvijestio je HTV.

Dr. Roić je istaknuo kako je u tijeku dodatna dijagnostika i praćenje eventualnih komplikacija dječaka, a za osam do 10 dana će se doći do definitivne procjene dubine opeklina i transplantacije kože - vlastitom, umjetnom ili "doniranom".

"Sad slijedi višemjesečno liječenje"

Liječenje i obrada su multidisciplinarni rad i uključuju ORL, pulmologa, gastroenterologa, psihijatra te psihologa. "Opeklinska bolest" nije samo problem oštećenja kože nego su mogući ozljeda i komplikacije drugih organskih sustava, dodao je.

"U svakom slučaju slijedi višemjesečno liječenje. Rezultati naše ustanove su u ovom području izuzetni, na razini vrhunske medicine Europe i svijeta. U prvom redu zahvaljujući vrhunskim intenzivistima, dječjim kirurzima koji se bave opeklinama te dječjom traumatologijom", rekao je Roić. 

Šesnaestogodišnjak je opekline opasne po život zadobio od strujnog udara dok se u subotu navečer penjao na vagone kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu. Odmah je prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu, gdje su rekli da je stigao u teškom stanju, a iza ponoći prevezen je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb.