U Siriji nakon potresa zasad 326 poginulih, preko tisuću ozlijeđenih

Foto: EPA

SIRIJSKO ministarstvo zdravstva javlja kako se broj mrtvih u toj zemlji nakon potresa popeo na 326, prenosi tamošnja novinska agencija SANA. Stradali su u regijama Latakia, Alep, Hama i Tartous, a ozlijeđene su zasad 1042 osobe. Velike akcije spašavanja još su u tijeku i brojke će svakako rasti. 

Pomoćnik ministra zdravstva dr. Ahmad Damiriah rekao je agenciji SANA u izjavi da su četiri kamiona natovarena lijekovima te kirurškim i hitnim potrepštinama poslana u Alep, Latakiju i Hamu. 28 vozila hitne pomoći i sedam mobilnih klinika poslano je iz Damaska i okolice Damaska, Quneitre, Homsa i Tartousa da podrže. 

Napomenuo je da su sve javne i privatne zdravstvene ustanove u stanju stalne pripravnosti u svim pokrajinama. Bijele kacige (The White Helmets) objavile su snimku spašavanja muža, žene i njihovog djeteta iz ruševina u gradu Sarmadi sjeverno od Idliba. 

Bijele kacige kažu da imaju "teškoća" u naporima spašavanja jer su "stotine ostale zarobljene ispod ruševina" i potrebna je "teška oprema". Kažu da se očekuje da će broj mrtvih i ozlijeđenih rasti jer su stotine obitelji još uvijek zarobljene.

"Trebamo pomoć"

Ismail Al Abdullah iz Bijelih kaciga, organizacije civilne zaštite koja je najpoznatija po radu u područjima Sirije pod kontrolom pobunjenika, govorio je za BBC iz Sarmade u Siriji, blizu granice s Turskom.

On kaže: "Mnoge zgrade u različitim gradovima i selima u sjeverozapadnoj Siriji srušile su se uništene ovim potresom. Naši timovi poslani su na sva mjesta i zgrade - i još uvijek su mnoge obitelji pod ruševinama. Pokušavamo ih spasiti, ali to je vrlo težak zadatak za nas."

"Trebamo pomoć. Trebamo međunarodnu zajednicu da učini nešto, da nam pomogne, da nas podrži. Sjeverozapadna Sirija je sada područje katastrofe. Trebamo pomoć svih da spasimo naše ljude", dodaje Al Abdullah.