U Škotskoj otkriven netaknuti grob vikinga star tisuću godina

BRITANSKI arheolozi jučer su priopćili kako su otkrili ostatke vikinga pokopanog u brodu zajedno sa mačem, sjekirom i kopljem, što je na području Velike Britanije jedno od najvažnijih nordijskih pronalazaka, piše agencija AP.

Petmetarski grob prvo je netaknuto nalazište svoje vrste, otkriveno na škotskom tlu, a vjeruje se kako je star tisuću godina. Velik dio drvenog broda u kojem je viking bio pokopan, kao i njegovih kostiju s vremenom je istrunuo, a preostale su stotine metalnih zakovica kojima je brod spajan.

Na zapadnoj škotskoj obali pronađen je i okrugli metalni dio sa sredine štita s kojim je Nordijac također bio pokopan, a otkriveni su i nož, kamen za brušenje oštrica, i vikinška lončarija.

Brod i njegov sadržaj otkrio je tim istraživača sa sveučilišta u Manchesteru i Leicesteru, koji je radio s organizacijom za očuvanje kulturne baštine, Archeology Scotland.

Hannah Cobb, suvoditeljica projekta rekla je kako je pronalazak nadmašio očekivanja, nazvavši ovu nordijsku iskopinu jednom od najvažnijih ikad otkrivenih u Britaniji.

Arheolozi su na poluotoku Ardnamurchan vršili iskopavanje kako bi naučili nešto više o socijalnim promjenama u tom području.

Skandinavski vikinzi često su u osmom i devetom stoljeću plovili do Škotske, i područja današnje sjeveroistočne Engleske, a mnogi od njih tamo su sagradili i naseobine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.