U Sloveniji kreće kampanja za predsjedničke izbore, kandidiralo se 5 osoba

Ilustracija: Shutterstock

MJESEC dana uoči slovenskih predsjedničkih izbora, zakazanih za 23. listopada, danas službeno počinje izborna kampanja. Predsjednički kandidati biračima će se moći obratiti do 21. listopada u ponoć, kada će nastupiti izborna šutnja, navodi slovenska novinska agencija STA. Danas istječe i rok za podnošenje zahtjeva za glasanje u inozemstvu.

Predsjednički kandidati, kako se očekuje, u svojoj će se kampanji najviše oslanjati na društvene mreže i izravan kontakt s biračima na terenu. Koristit će se i druga komunikacijska sredstva poput postera i predstavljanja na individualnim susretima, a svi izborni stožeri najavljuju financijski skromnu kampanju.

Do sada se kandidiralo petero kandidata

Rok za prikupljanje potpisa birača i podnošenje kandidatura, unatoč današnjem službenom početku kampanje, istječe 28. rujna.

Do sada se na izborima kandidiralo petero kandidata - zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši šef diplomacije Anže Logar, odvjetnica Nataša Pirc Musar, čelnik zastupnika stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj, gradonačelnik Kočevskog Vladimir Prebilič i glazbenik Gregor Bezenšek. 

Stranka Ljevica, jedna od stranaka vladajuće koalicije, potvrdila je u srijedu navečer za kandidata zastupnika Mihu Kordiša, dok će Socijalni demokrati, također u vladajućoj koaliciji, u izbornu utrku poslati eurozastupnika Milana Brgleza.

Tijekom današnjeg dana bi trebalo biti poznato hoće li njegovu kandidaturu podržati najjača parlamentarna stranka Pokret sloboda, premijera Roberta Goloba, nakon sjednice Vijeća te stranke.

Pahor se više nema pravo kandidirati

Konačna lista službenih predsjedničkih kandidata bit će objavljena početkom listopada, a kandidati do 3. listopada mogu povući suglasnost za kandidaturu.

Dosadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru drugi predsjednički mandat istječe u prosincu i nema se više pravo kandidirati. 

Prema nedavnim ispitivanjima javnog mnijenja, na jesenskim predsjedničkim izborima najviše glasova u prvom i drugom krugu mogao bi dobiti zastupnik SDS-a Anže Logar. Izglede za uspjeh imaju i odvjetnica Nataša Pirc Musar te europarlamentarac Milan Brglez, pokazalo je ovih dana istraživanje agencije Ninamedia za listove Dnevnik i Večer.