U Sloveniji nedostaje donora organa

Ilustracija: EPA

U SLOVENIJI je u registar donora organa upisano samo 0,5 posto stanovništva, što je znatno manje od europskog prosjeka, pa je od četvrtka uveden sustav po kojemu spremnost na darovanje organa za presađivanje nakon smrti potencijalni donori mogu prijaviti u nacionalni registar elektronskim upisom na mrežnim stranicama ministarstva za javnu upravu.

"Suočavamo se s manjkom donora i primjerenih organa za presađivanje. Na listi čekanja za transplantaciju je po zadnjim podacima 236 budućih primatelja, a neki nažalost ne dočekaju donirani organ", kazala je na konferenciji za novinare direktorica organizacije Slovenija Transplant Danica Avsec.

Nov način uključivanja

Predstavljajući novi način uključivanja na popis donora, ona je dodala da godišnje i do desetak pacijenata s liste ne dočeka transplantaciju, pa se očekuje da će novi sustav registriranja dobrovoljnih donora poboljšati dostupnost raspoloživih organa za presađivanje i spasiti mnoge živote.

Slovenija se može pohvaliti s oko 15 transplantacija srca godišnje, što je u svjetskom vrhu. Najviše je transplantacija bubrega, a u porastu je i trend presađivanja jetre, kažu u organizaciji Slovenija Transplant.
U njoj razmišljaju i o inicijativi za promjenu sadašnjeg zakona koji regulira doniranje organa kako bi se broj raspoloživih organa za presađivanje povećao te podsjećaju da u 23 zemlje postoji rješenje kojim svaki stanovnik nakon smrti automatski postaje donor organa osim ako se za života izrijekom ne izjasni protiv toga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.