U Sloveniji pala hrpa snijega, kaos na cestama. Ogromna kolona kamiona na Bregani

Foto, video: Marko Prpic/PIXSELL

VEĆI dio Slovenije već je tijekom noći i ujutro bio pod snijegom, a tijekom dana ponegdje je izmjeren snježni pokrivač do 70 centimetara.

I u drugom dijelu dana pada obilan snijeg, osobito u Koroškoj i Celju, u krajevima na sjevernom dijelu Pohorja, drugdje pada kiša. Glavnina oborina se prema večeri premjestila nad sjeveroistočnu Sloveniju.

Rekordna 72 centimetra snježnog pokrivača pala su u Novoj Vasi, 30 kilometara južno od Ljubljane. U kočevskom i ribničkom kraju (sjeverno i sjeveroistočno od Gorskog kotara) palo je najviše snijega od 2018. godine, javlja 24ur.si.

Kaos u prometu

Zimsko nevrijeme u Sloveniji izazvalo je goleme probleme u prometu. 

Na primorskoj autocesti od Ljubljane prema Kopru zatvoren je trak u smjeru Kopra zbog prometne nesreće kod Brezovice. Prema informacijama policije, u nesreći su sudjelovala dva teretna vozila, a jedan od vozača je teško ozlijeđen. Zbog nesreće i snijega na primorskoj autocesti nastale su velike gužve. 

Zbog jake bure od jutarnjih sati bila je zatvorena primorska autocesta prema Ljubljani između čvorova Kozina i Kastelec, a ponovno je otvorena u popodnevnim satima. U poslijepodnevnoj  prometnoj špici kod Brezovice u smjeru Kopra dogodila se prometna nesreća, a sve je izazvalo velike gužve i zastoje. Zbog udara bure većih od 150 kilometara na sat dulje vrijeme bila je zatvorena Vipavska brza cesta između čvorova Selo i čvora Nanos u oba smjera

Gužve i zastoji su se stvorili na brojnim cestama. Iz policije su napomenuli kako će danas i sutra biti potreban veliki oprez na cestama te da je zimska oprema obavezna, kao i da treba prilagoditi vožnju vremenskim uvjetima. 

Ogromna kolona kamiona pred slovenskom granicom na Bregani, pogledajte snimku

Kilometarske kolone kamiona mogle su se vidjeti na graničnom prijelazu Bergana pred slovenskom granicom koja je ulaskom u Schengen nestala. Naime, budući da su u Sloveniji proglašeni zimski uvjeti, vozače kamiona na granici je dočekala slovenska policija. S obzirom na to da je na snazi zabrana prolaska kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama u smjeru Ljubljane, kamioni su stali u dugu kolonu od desetak kilometara.