U Splitsko-dalmatinskoj županiji za vikend u požarima izgorjela površina od 488 nogometnih terena

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VATROGASCI su se proteklog vikenda borili s nekoliko požara na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje su do sinoć izgorjela ukupno 352 hektra razne šume, niskog raslinja, makije i trave, a od jutros gori na još dva nova mjesta - u Srinjinama i na Hvaru.

Usporedbe radi, nogometna igrališta su veličine od 0.62 do 0.82 hektara. Ako uzmemo za srednju vrijednost 0.72 ha, jer nisu sva nogometna igrališta iste veličine, jednostavnim računanjem dolazimo do broja koji ilustrira koliko je točno površine izgorjelo u požarima tijekom vikenda.

Radi se o površini od 488 nogometnih igrališta.

Preko 50 vatrogasaca gasilo požar u Brelima

Od županijskih vatrogasaca doznaje se da ih je tijekom zadnja dva dana više od 50 gasilo požar u Brelima, gdje je izgorjelo 12 hektara niskog raslinja, smreke i trave. Ugašen je u jučer nešto poslije 14 sati.
 
Oko 30 hektara smreke, hrasta i trave izgorjelo je u požaru koji je izbio u subotu nakon 23 sata, a ugasilo ga je 15 vatrogasaca iz Klisa, Solina i Dugopolja.
 
Uz to, gorjelo je i u Dicmu, Krušvaru, Rudi, Radošiću, na Drveniku Malom te Solinu, gdje je ukupna opožarena površina 15 hektara hrastove šume, trave, niskog raslinja, makije, a s vatrom su se borila lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Trenutno su aktivna još četiri požara na području najveće dalmatinske županije.

Od sinoć novi požari

Od sinoć gori na lokaciji Račnik u Srinjinama, potom na Katunima brdu u vjetroparku, gdje je do sada izgorjelo 25 hektara smreke, makije i trave.

Iako su vatrogasci uspjeli lokalizirati požar u Korušci na području općine Klis, i dalje su na terenu na kojem je opožareno 20 hektara smriča i niskog raslinja.
 
Najviše je izgorjelo u požaru u Prpuši nedaleko Šestanovca, i to 250 hektara borove šume, smreke te niskog raslinja. Na terenu su sve raspoložive županijske vatrogasne snage, kojima zbog jake bure ne mogu pomoći kolege iz zraka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.