VIDEO U Splitu otkriven spomenik ispred Lore: "Ponekad imam osjećaj kao da živim u Republici Srpskoj"

U SPLITU je danas svečano otkriven spomenik 72. bojni Vojne policije na kružnom toku ispred vojne baze Lora.

Skup je pozdravio Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. bojne.

"Ovu elitnu postrojbu krasili su odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj. Ovaj spomenik stvoren je na krvi naših pripadnika, 12 poginulih junaka i onih koji su preminuli poslije rata, kao i naših brojnih ranjenih. Vodili smo se geslom Za dom i slobodu hrvatskom narodu. Zamjeraju nam naš ratni pozdrav i spomenik poginulim, a ne smetaju ih spomenici za otadžbinu poput onoga u Borovom Selu. Dosta nam je samozvanih stručnjaka za spomenike i kulturu koji se javljaju samo onda kada su u pitanju braniteljska spomen obilježja. Mi ga s ponosom danas otkrivamo. Ovo slovo H može smetati samo bolesnicima i neprijateljima naše države jer predstavlja Hrvatsku, heroje i hrabrost koju su iskazali naši ratnici. Posvećujemo ga svim poginulim hrvatskim ratnicima", kazao je Čipčić. 
 

"Ponekad imam osjećaj da živim u Republici Srpskoj"

Iskoristio je priliku pa pozvao na oslobađanje zatočenih branitelja. Čipčić je spomenuo i pripadnike 72. bojne VP-a Tomislava Duića i Emilija Bungura koji su u zatvoru jer im sude zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Lori.

"Kao i prethodnih godina izražavamo našu želju za oslobađanjem nepravedno zatočenih šest suboraca iz HVO-a nad kojima još visi mač haškog suda. Posebno bih istaknuo golgotu koju prolaze naši branitelji i njihove obitelji zbog političkih montiranih procesa koji se još uvijek vode. Neshvatljivo je da su u hrvatskim zatvorima Merčep, Duić, Bungur, a oni koji su silovali naše žene, ubijali našu djecu i razarali i naše domove slobodno šetaju po Hrvatskoj i obnašaju razne izvršne vlasti. Ponekad imam osjećaj da živim u Republici Srpskoj. Za ovo nam nisu krivi ni Haag, ni Beograd, ni Sarajevo, nego dosadašnje političke elite koje su opljačkale Hrvatsku. Zamislite da su Državno odvjetništvo i hrvatsko pravosuđe uložili malo više truda za spriječiti i osuditi kriminal te procesuirati četničke zločine? Živjeli bi u najstretnijoj i najbogatijoj zemlji. Ovako se još uvijek moramo boriti za dokazivanje istine. Ne zbog sebe, nego zbog naše djece. Zašto se sramimo reći da su našu domovinu razarali četnici i srpske horde? Poručujem i tzv. antifašistima. Jedini antifašisti sudionici su Domovinskog rata koji su se borili protiv velikosrpskog fašizma. Da, Hrvatska je stvorena na antifašizmu, ali iz Domovinskog rata", zaključio je Čipčić.

Zahvalio se mnogima, no posebnu zahvalu uputio je gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru kao najzaslužnijem za podizanje ovog spomenika.

"Ostavljaju branitelje na lovištu velikosrpskim četnicima koje predvodi četnički pomoćnik"

Predsjednica Republike i predsjednik Sabora poslali su svoje izaslanike. Grabar Kitarović poslala je Ivicu Glavotu, predsjednika Udruge specijalne policije BATT, a Petrov zastupnika Mosta Miru Bulja.

"Ovaj spomenik neka bude trajna poruka mladim generacijama da su ovdje živjeli oni koji su im dali slobodu. Kada je završio rat, prepustili smo političkim elitama da upravljaju državom. Političkim elitama koje su izdavale nacionalne interese dok su provodili politiku uhićivanja, lociranja, transferiranja i suđenja po stranim kazamatama i domaćim zatvorima. Prodavali su nacionalne interese za Judine škude. Zbog toga danas mladi odlaze iz najljepše države na svijetu. Žalosno je gledati kako se u rodilištu čuje sve manje plača djece. Zbog politike elita koje su opljačkale državu. Istina o Domovinskom ratu mora se govoriti glasno. Hrvatska je stvorena u borbi protiv velikosrpskih četničkih snaga potpomognutih njihovim pobornicima. Nemojte dozvoliti da nas ponižavaju, da politike ostavljaju naše branitelje na lovištu velikosrpskim četnicima koje predvodi četnički pomoćnik Vojislava Šešelja. To je Vučić, koji nam drži predavanje, a naša politika je dozvolila i otvorila poglavlja 23 i 24 bez obzira što nas mogu uhićivati gdje žele. Nismo ratovali u Nišu, nego smo branili domovinu", kazao je Bulj.

Sjetio se Tuđmana, zajedništva "hrvatskih sinova ustaša i partizana", ali i srpske manjine.

"Brojni su Srbi stali na obranu hrvatske države. Nitko nema pravo preuzimati od tih ljudi pravo da ih zastupa. Pozdravimo te ljude koji su imali hrabrost stati kao pravi domoljubi na branik naše domovine", kazao je Bulj.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.