U Splitu traje veliki sukob, sad krenula i pobuna veterana. Puljak: Iza svega je HDZ

Miroslav Lelas/PIXSELL

GRADONAČELNIK Splita Ivica Puljak danas je istupio na svom Facebooku tako što je objavio novinarska pitanja koja je primio od novinara Večernjeg lista te svoje odgovore na njih. Kako je naveo, to čini kako ne bi došlo do iskrivljavanja njegovih odgovora što se, kako tvrdi, već događalo s istim novinarom.

Pitanja i odgovori koje je splitski gradonačelnik objavio odnosili su se na Dalmatia Tower, neboder u Splitu oko kojeg duže vrijeme traje prava saga i jedan je od nekoliko aktualnih ozbiljnih problema u Splitu. Naime, investitor i grad se spore oko gabarita tog nebodera i Grad ne želi izdati uporabnu dozvolu dok se neboder ne svede u, kako navode, zadane gabarite. Što se tiče eventualnih razgovora s investitorom, Puljak je poručio da je politika njegove gradske uprave da se ne sastaju s onima koji imaju nepodmirena dugovanja prema Gradu. 

>> Puljak objavio pitanja novinara i svoje odgovore: "Nerado ovo činim, ali..."

Puljka smo upitali za objašnjenje ovakvog istupa u kojem je izravno prozvao novinara i sam odmah objavio pitanja i odgovore na svom Facebooku. 

"Povod je bio to što s ovim gospodinom koji piše za Večernji list imamo izuzetno neugodna iskustva, on je pisao neprofesionalno i tendenciozno. Doslovno je objavljivao izmišljotine što vrlo jednostavno možemo dokazati. Iskrivljavao je činjenice i meni je to neshvatljivo. Samo zbog toga rekli smo da ne želimo da se naši odgovori krivo prenesu i da se iskrivljuju činjenice. Kad smo odgovorili tom gospodinu, onda smo odgovore javno objavili kako bi svi mogli jasno vidjeti što smo odgovorili", rekao je Puljak.

U čemu je točno spor između Grada i investitora Dalmatia Towera?

Na pitanje u čemu se točno spore Grad i investitor Josip Komar oko Dalmatia Towera gradonačelnik Splita odgovara:

"Radi se o jednoj situaciji u kojoj je poduzetnik dobio dozvolu za 17 katova, a bivši gradonačelnici mu onda dali još deset katova bez da su mu uvjetovali da nešto napravi za javni interes. Prema našem GUP-u, to je nemoguće. Postoji urbanistički bonus, no on podrazumijeva da se nešto napravi za javni interes, što ovdje nije bio slučaj. No i na nadgradnju tih deset katova poduzetnik je još izgradio više nego što je smio, izašao je izvan zadanih gabarita. Imao je određeni volumen na vrhu nebodera koji je prekoračio."

Kaže kako je poduzetnik lagao ljudima koji su u Dalmatia Toweru zakupili prostore. 

"Kad HDZ shvati da ne može parazitirati na javnom novcu, onda krene preko parapolitičkih skupina"

"Mi smo rekli da se prvo treba pitati pa sagraditi, a ne prvo sagraditi pa onda pitati. Zavlačio je godinama svoje najmoprimce, lagao im i doveo ih u takvu situaciju da krivnju svaljuje na Grad Split. Mi samo želimo red, uveli smo ga na kioscima i štekatima za tzv. male ljude i želimo ga uvesti i kod poduzetnika koji žele parazitirati i raditi mimo zakona", rekao je.

Puljak smatra kako se o situaciji s Dalmatia Towerom ne radi tek o jednom poduzetniku, nego da se radi o široj priči iza koje stoji HDZ i u istu priču ubraja još dva nedavna problema s kojima se gradska uprava kojoj je na čelu susrela. 

"Ovdje se ponavlja ono što se događalo niz puta u povijesti, kad HDZ shvati da ne može više parazitirati na javnom novcu, onda krene raditi preko sebi bliskih parapolitičkih skupina. Ovdje je to jedan poduzetnik koji zapravo nije poduzetnik, neke vođe sindikata koji huškaju radnike splitske Čistoće na štrajk i treća situacija - mi uvodimo red u sve javne prostore i u jednom takvom zatekli smo braniteljsku udrugu da taj prostor koristi bez ugovora, ilegalno. Ta braniteljska udruga sad govori da mrzimo sve hrvatsko", govori splitski gradonačelnik.

Veterani Puljku i njegovim ljudima poručili da mrze sve hrvatsko i da otimaju poput partizana

Prostor koji spominje Puljak nalazi se u Vili Dalmacija, velebnom znanju s južne strane Marjana, na samoj obali mora. Poznata je i kao Titova vila jer je, nakon što je konfiscirana 1947., pretvorena u Titovu splitsku rezidenciju. Nakon što im je priopćeno da moraju vratiti prostore u kompleksu Vile koje koriste nakon što im je istekao ugovor, veterani su danas održali press-konferenciju na kojoj su napali gradsku vlast da "mrzi sve hrvatsko" i da "otimaju kao partizani".

"Kao što se nismo u ratu povukli pred srpsko-crnogorskim agresorom, nećemo se ni sada povući bez borbe, pred modernim agresorima druge vrste", rekli su iz veteranske udruge BATT. Posebno su prozvali pročelnicu Maju Đerek, ujedno i poznatu zviždačicu, da se "ponaša kao partizani iza Drugog svjetskog rata, kada su otimali tuđu imovinu". 

Što Puljak kaže na optužbe veterana da njegova vlast mrzi sve što je hrvatsko?

"Mi Hrvatsku volimo tako što želimo da svi poštuju zakone i propise"

"Mi Hrvatsku volimo tako što želimo da svi poštuju zakone i propise, nema tu nikakve iznimke ni za koga. Ni za poduzetnike, ni za branitelje, ni za sindikate ni za mene, ni za bilo koga. Svi se moraju staviti u okvire zakona. Mi nemamo povlaštenih. Znam da to nije uvijek ugodno svakome, ali mi ne radimo ono što je ugodno, nego ono što je dobro za Grad Split."

Ponovno se vratio na slučaj Dalmatia Towera, ali je objasnio i na što je mislio kada je ranije spomenuo sindikate koji huškaju radnike Čistoće na štrajk.

"Dio radnika splitske Čistoće ima plaće od 1300 do 1500 eura, a sindikati huškaju na štrajk"

"U slučaju Dalmatia Towera, taj poduzetnik na raznorazne načine je dobivao dozvole koje su upitne, dobivao dodatne katove... Preispitat ćemo kako je dobio to što je dobio i tražiti da se time bave tijela čiji je to posao. Što se tiče sindikata koji huškaju radnike Čistoće, svi radnici u Hrvatskoj imaju male plaće i treba raditi na tome da one budu veće, no moram reći da skupina naših radnika Čistoće ima plaće od 1300 do 1500 eura. Dakle, više zarađuju neki od tih radnika nego moj zamjenik Bojan Ivošević. Konkretno, radi se o radnicima koji rade na kamionima, imaju najveće plaće od svih koji rade taj posao u Hrvatskoj", govori Puljak.

Pa nastavlja:

"Predložili smo da im se još za šest posto povećaju plaće kao i drugima, kao tetama u vrtićima, djelatnicima u kulturi... No Sever i drugi huškaju radnike na štrajk, da zakoče grad kako bi dobili kruha preko pogače, kako se kod nas kaže. To zaista nije primjereno. Zaposlenici naše Čistoće imaju kolektivne ugovore koji su među najboljima u Hrvatskoj, nema razloga da se prijeti štrajkom. Mi smo zadovoljni njihovim radom, zato i nudimo povišicu od šest posto. Nije mi jasno na što se točno bune kada su uvjeti bolji nego igdje u Hrvatskoj. Mislim da ni nije problem u radnicima, nego u nekim sindikalnim vođama i mislim da se iza svega krije politika."

"Sigurni smo da iza svega stoji HDZ. Zavrnuli smo špine i više ne curi onima koji su navikli otimati javni novac"

Pitali smo ga misli li doista da iza svega stoji HDZ i na čemu to temelji. 

"Sigurni smo da je tako, riječ je o strukturama okupiranima HDZ-om. HDZ želi nove ljude u Splitu, mi smo zavrnuli razne špine, više ne curi onima koji su navikli otimati javni novac. Apsolutno mislim da se HDZ bavi istim scenarijima koje su imali i ranije, diljem Hrvatske. Radi se o tome da koriste svoje podzemlje, parapolitičke skupine za svoje ciljeve. HDZ se infiltrirao u sve, od lovačkog saveza, preko nogometnog saveza, preko određenih branitelja, nekih sindikata, pa i nekih novinara. Ali mi ne namjeravamo popustiti", rekao je Puljak.

"Nećemo se povući ni pred određenim poduzetnicima ni pred dijelom branitelja"

Odmah dodaje: "Nije nikad ugodno da se određeni dio vremena bavite takvim stvarima, ali mi se nećemo povući. Nećemo se povući pred određenim poduzetnicima, to više neće ići. Nećemo posustati. Ni pred njima ni pred dijelom branitelja. Mislim da bi oni trebali poštivati zakon, kao i svi drugi građani naše zemlje."

Pitali smo Puljka kako namjerava riješiti taj problem s veteranskom udrugom koja je danas rekla da neće popustiti i otići iz prostora koji koristi. 

"Mi smo dali našim službama zadatak da riješe problem javnih prostora. Na javnom natječaju je zaposlena Maja Đerek i zadatak je da se stavi u funkciju sve što se može od javnih prostora i da se sve neregulirano regulira, bez obzira na to tko je s druge strane. Većina građana koji su koristili gradske prostore se s tim pomirila i prihvatili su da su prije koristili te prostore kako su koristili, a da će to sada biti uređeno. Mi smo svima rekli da dođu u gradske službe i da na natječaju mogu eventualno dobiti neke druge prostore, ali se potrebno prijaviti na natječaj, to smo poručili i braniteljima. Prošle vlasti su to očito davale nelegalno i mi ćemo dati institucijama da sve to provjere. Ne može se nekome dati prostor i da taj netko ništa ne plaća za taj prostor", rekao je Puljak.

"Nama se cijela država urušila zbog struktura koje ne poštuju zakone i propise. Toga u Splitu više nema"

A kako planira riješiti pitanje Dalmatia Towera? To se čini kao pat-pozicija.

"Poruka je jednostavna - svedite se u okvire dozvole i svi koji su unajmili prostore će se u najkraćem roku u njih useliti. Rješenje je da se on svede u granice dozvole koje ima, to po mom sudu nije tako komplicirano. Naše službe su neovisne i ako sve bude u redu, dobit će uporabnu dozvolu. No investitor ne želi pristati biti u okviru dozvole koja mu je dana. Dakle, za deset dodatnih katova je izdana dozvola i tu ne možemo ništa, ali nećemo prihvatiti to što se, pored tih deset dodatnih katova, izašlo iz gabarita. A što se tiče ovih deset katova, svakako ćemo to prijaviti institucijama da se utvrdi kako se takvo nešto dozvolio, čim prikupimo svu dokumentaciju", rekao je Puljak.

Kazao je kako je prošlotjedni sastanak na kojem su bili i predstavnici HBOR-a bio profesionalan te da su on i drugi predstavnici grada na njemu jasno iznijeli stavove koje iznose i javno. Još je jednom naglasio da grad ne može biti kriv zato što je "investitor zavlačio i lagao". 

"Bilo bi mi jako žao da tvrtka poput Ericssona ne bude u Splitu, ali za ovu situaciju nije kriv Grad. Nemamo namjeru nešto raditi protuzakonito i protiv propisa, tu nema alternative nikakve. Nama se cijela država urušila zbog struktura koje ne poštuju zakone i propise, oni misle da za njih vrijede neka druga pravila. Toga u Splitu više nema", zaključio je Puljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.