U Srbiji danas veliki prosvjed i blokada prometa, policija prijeti. Oglasio se Vučić

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

DANAS u 18 sati ponovo će biti održan prosvjed "Srbija protiv nasilja", a zatim i mirna šetnja građana od zgrade Skupštine Srbije, preko Ulice Kneza Miloša, do mosta Gazela, koji će zatim dva sata biti blokiran za promet. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odmah su odgovorili da je riječ o kaznenom djelu te da će poduzeti određene mjere, javlja Nova.rs, jedan od rijetkih srpskih medija koji se usudio prenositi prosvjed u ponedjeljak.

Podsjetimo, prošlog petka na ulicama Beograda, na prvom ovakvom prosvjedu, okupilo se nekoliko desetaka tisuća građana. Iako je riječ o masovnom okupljanju građana, on je u većini srbijanskih medija bio potpuno ignoriran.

Predstavnici dijela opozicije koja organizira današnji prosvjed jučer su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije kako bi predali tiskane ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA-e Aleksandra Vulina.

Tom prilikom narodni zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će na današnjem prosvjedu most Gazela biti blokiran. "Pozvali smo sve građane da dođu u 18 sati pred Skupštinu. Nakon okupljanja ćemo se uputiti ka Gazeli. Plan je da na dva sata blokiramo Gazelu kao prvi znak upozorenja, sve do ispunjenja zahtjeva.

Pozivamo sve građane da izađu na ulice i trgove svojih gradova i da zaustave i blokiraju promet. Srbija mora stati sve dok se ovi zahtjevi, koje smo postavili, ne ispune", rekao je Jovanović, dodajući da je današnji prosvjed upozorenje i da će blokade, ako se ne ispune zahtjevi, biti vremenski duže.

Upozorenje MUP-a

Odmah je reagirao MUP. Organizatorima prosvjeda jučer je stigla obavijest.

"Dana 10. 05. 2023. godine u 15.14 sati elektronskim putem Policijsku upravu za grad Beograd ste obavijestili o namjeri održavanja okupljanja dana 12.05.2023. godine, s početkom u 18 sati, ispred Doma Narodne skupštine, šetnjom do mosta Gazela i blokadom prometa.

Upozoravamo vas da blokada autoputa (međunarodni Koridor 10) i mosta Gazela predstavlja potencijalnu opasnost po zdravlje i život, ne samo sudionika u prometu, već i sudionika okupljanja, a pored navedenog predstavlja i ograničenje prava građana koji ne sudjeluju u okupljanju.

Također, upozoravamo vas da blokadom prometa na autoputu (međunarodni Koridor 10), organizator i sudionici okupljanja podliježu kako prekršajnoj, tako i kaznenoj odgovornosti, a sve u skladu s pozitivno pravnim propisima Republike Srbije. Napominjemo da će pripadnici MUP-a odlučno poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti na zaštiti osobne i imovinske sigurnosti i drugih prava svih građana."

Zahtjevi prosvjednika

Povod za prosvjede koji se održavaju u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima Srbije, jesu dvije tragedije koje se dogodile prošlog tjedna, kada je u stravičnim pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca život izgubilo 17 osoba, mahom djece.

Na prosvjedu koji ima za cilj smanjenje nivoa nasilja u Srbiji i sutra će, kao i u ponedjeljak, biti istaknuti zahtjevi.

Organizatori traže od vlasti u Srbiji da se kao reakcija na spomenute tragedije smijeni vodstvo REM-a i RTS-a, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Happy i zabrane tabloidi koji promoviraju nasilje.

Opozicija traži i hitnu sjednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti vlade, kao i o sigurnosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvjete Branka Ružića traži se smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA-e Aleksandra Vulina.

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da se vlast potpuno oglušila na zahtjeve desetaka tisuća ljudi, pa je današnji prosvjed nastavak borbe za njihovo ispunjenje.

Vučić se obraća u 11 sati

U 11 sati je konferenciju za medije održao i Aleksandar Vučić te je u više navrata napao prosvjednike.

>> Vučić: U Hrvatskoj se živi bolje, ali razlika se smanjuje. Na to sam ponosan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.