U srpnju u Hrvatskoj zabilježeno dosta više umrlih nego inače. Ne zna se zašto

Foto: DZS

NA DRUŠTVENIM mrežama posljednjih se dana proširila informacija prema kojoj je broj umrlih u srpnju 2024. godine bio za 13% veći nego u istom mjesecu prošle godine, što su neki pripisali velikim vrućinama.

Doista, kada se gledaju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o broju umrlih u srpnju 2023. (3993) i u srpnju 2024. (4509), moguće je uočiti značajan skok od oko 13% (tablica dolje).

Toplinski valovi odnose sve više života

Budući da toplinski valovi u Hrvatskoj i EU posljednjih godina odnose sve više žrtava, nagađanja o mogućoj povezanosti mogu zvučati smisleno.

Primjerice, prema dostupnim podacima, toplinski valovi u Europi, uključujući i Hrvatsku, uzrokovali su tijekom ljeta 2022. godine oko 61.672 smrtna slučaja.

Studije također daju projekcije prema kojima će toplinski valovi u budućnosti postati još češći i smrtonosniji.

Što kažu u HZJZ-u?

No, nas je zanimalo može li se skok od 500-tinjak smrti u srpnju 2024. (grafikon gore) doista pripisati ljetnim vrućinama. Odgovor smo potražili u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a smo dobili tumačenje zašto za sada ne mogu dati interpretaciju uočenog skoka.

"Podaci o umrlima u 2024. godini još su u postupku obrade i temeljem dostupnih podataka još uvijek nije moguće odgovoriti na postavljena pitanja. Trenutno su na stranicama Državnog zavoda objavljeni privremeni podaci prema kojima je u srpnju zabilježen veći broj umrlih osoba u odnosu na srpanj u prethodnim godinama. Za potpuno razumijevanje značenja objavljenih podataka potrebno je upoznati se s metodološkim napomenama koje su navedene uz objavljene podatke, a u kojima stoji:

'Podaci prirodnoga kretanja stanovništva - privremeni podaci - dobiveni su na temelju upisa živorođenih i umrlih osoba te sklopljenih brakova u tijeku jednog mjeseca u odgovarajuće državne matice (rođenih, umrlih, vjenčanih). To znači da se podaci koji se objavljuju kao privremeni podaci odnose na mjesec u kojem su pojedini vitalni događaji upisani u državne matice, a ne na mjesec kad su se oni stvarno dogodili. Zbog toga je u privremenim podacima u ukupan broj događaja uključen i jedan broj onih koji se ne odnose na mjesec za koji se iskazuju podaci.'

Prema tome, iz spomenutih privremenih podataka sa sigurnošću možemo utvrditi samo veći broj upisa umrlih osoba u državne matice, neovisno o tome kada su one stvarno umrle. Prava slika stanja bit će vidljiva po završetku upisa i obrade svih umrlih osoba u 2024. godini. Tada će biti evidentirani i njihovi uzroci smrti na osnovu kojih će se moći analizirati je li zabilježen značajan višak smrti te procijeniti eventualna povezanost s bolestima koje su bile uzrok smrti", poručili su iz HZJZ-a u priopćenju.

Privremeni podaci ovise o dinamici obrade

Drugim riječima, privremeni podaci o smrti ovise o dinamici njihove obrade na koju mogu utjecati razni čimbenici.

Dakle, moguće je da netko umre u travnju, svibnju ili lipnju, a da njegova smrt u DZS-u bude zabilježena tek u srpnju.

Ako pogledamo tablicu s početka teksta, vidjet ćemo da je u lipnju 2023. bio upisan veći broj umrlih (4034) nego u lipnju 2024. (3536). Zapravo je razlika upravo 500-tinjak smrti, koliko je ove godine u srpnju zabilježeno kao višak. Dakle, postoji mogućnost da su podaci obrađeni i dostavljeni s određenim zakašnjenjem, tako da je u lipnju ili nekom drugom ranijem mjesecu nastao manjak koji se potom pojavio kao višak u srpnju.

Naravno, ovo su samo nagađanja i zapravo je teško reći što se stvarno dogodilo. Sasvim je moguće da su vrućine stvarno bile uzrok viška smrti koji je zabilježen u srpnju. No nitko ozbiljan neće se upustiti u nagađanja o tome dok god se ne završi obrada svih podataka.

***

Knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.