U Trogiru 700 metara ceste rade duže od godinu dana. Pogledajte kako to izgleda

Foto: Index

RADOVI na 700 metara najprometnije ulice u Trogiru još uvijek nisu završeni. Projekt rekonstrukcije iza kojeg stoji Županijska uprava za ceste kasni više od pola godine, a završetak radova odgađan je nekoliko puta. Kašnjenja su pravdali i arheološkim nalazištima i nepredviđenim okolnostima. 

VIDEO I FOTO Ovako izgleda Trogir, sve je raskopano, ljudi bijesni. "Prijeti kolaps"

Nakon pritiska medija zbog probijenih šest rokova, izvođač radova Cestar osigurao je veći broj radnika na gradilištu, duže radno vrijeme i rad vikendom. No, krajem svibnja Index je posjetio gradilište i zatekao tek nekoliko radnika, a građani su tvrdili kako ne rade vikendom. 

ŽUC: Do sada je asfaltirano 350 metara ceste

Prema najavama voditelja službe za građenje ŽUC-a Hrvoja Balića, radovi na dionici od tržnice/ribarnice do Ulice put kapelice trebali su trajati do 7. lipnja. No, izvođač radova ponovo je probio rok i to je napravljeno tek 18. lipnja. 

"Do sada je asfaltirano 350 od 700 metara trase. U prometu je dionica od tržnice/pazara do Ulice put kapelice te dionica od Segeta do Doma zdravlja Trogir. U ponedjeljak, 24.6. planirano je asfaltiranje preostaloga dijela trase, a nakon toga će cijela trasa biti puštena u promet pod prvim slojem asfalta", rekao nam je Hrvoje Balić. 

Dodao je kako će se projekt finalizirati tek sredinom kolovoza, u srcu sezone. 

"Ostalo je još završiti dio nogostupa i ogradnih zidova te asfaltiranje završnog sloja asfalta. Završetak kompletnih radova očekuje se najkasnije do 15.8, prema izjavi izvođača radova. Nakon toga nastavit će se završavati ostali radovi, za vrijeme trajanja kojih će se promet slobodno odvijati. ŽUC nije imao dodatnih troškova zbog kašnjenja radova, a dodatna radna snaga je isključivi trošak izvođača radova, na koji nema prava za naknadu."

Iako je Balić kazao kako ŽUC nije imao dodatnih troškova zbog kašnjenja radova, ovaj projekt ih je ipak koštao gotovo milijun eura. Naime, projekt se financira s 1.7 milijuna eura europskog novca koji na kraju u potpunosti nisu dobili od Europskih fondova, a upravo zbog kašnjenja s radovima. 

Bilić: Još se ne vidi kraj

Građani, vlasnici objekata na trasi kao i prodavači na tržnici, frustrirani su čekanjem i gubitcima koje bilježe zbog rekonstrukcije ceste od 700 metara koja je trebala biti završena prošle godine u prosincu. 

"Jedan mali dio ceste, nekih 100 metara je pušten u promet, ali samo kolnik koji je do pola, bez završenog sloja. To kažu da će biti gotovo kroz koji dan i pušteno u promet. S tim da tu ostaje još dosta radova izvan kolnika, nogostup, popločanje, uređenje gradilišta, postavljanje signalizacije. Još se ne vidi kraj. 

Samo će se automobilski promet pustiti, pješaci još neće imati koridore za prolaz. Njima će sada biti još gore jer su prije mogli prolaziti kako nije bilo prometa. Kada puste automobile, oni više neće moći sigurno prolaziti", požalio nam se gradonačelnik Trogira Ante Bilić. 

"Građevinski otpad se gomila na gradilištu, a radnici ne rade vikendom"

Dodaje kako velike probleme stvara i nered na gradilištu jer se otpad nije odvozio na vrijeme. 

"Njima nitko nije smetao da odvezu građevinski otpad, stare cijevi, to sad još uvijek sve stoji na gradilištu, što je i opasno. Oni, kako bi radili, to bi ostavili sa strane i još uvijek stoji. Nitko ih nije sprječavao da to očiste. 

Nismo zadovoljni, nitko nije zadovoljan. Frustrirani smo. Velika je pobuna ljudi, izgubili su prihode. Imamo tu mesnicu, trgovine, hotel kojem gosti odlaze i ne žele ostati u smještaju jer ne mogu pristupiti hotelu. Nitko ne želi odmor provesti na gradilištu. 

Gubitke bilježe prodavači na tržnici. Zatvoren nam je veliki parking i onemogućen pristup Domu zdravlja, zbog čega se moraju duže voziti i po 15 minuta. Tu je žila kucavica grada koja zbog ovog ne funkcionira. Skoro je sedmi mjesec, a 700 metara ceste se radi skoro 13 mjeseci. Možemo razumjeti da se ugovoreni rokovi produže 20%, ali da to bude 100% i još uz to traže opravdanja, to je neozbiljno i nedopustivo."

Gradonačelnik Bilić potvrdio je kako radnici i ne dalje ne dolaze na gradilište u najavljenom broju."Opet se ne radi produženo i subotom. Kooperant je radio subotom, a glavni izvođač nije. Mi smo pokušali na sve načine izvršiti pritisak, ali nismo uspjeli. Ne znam više što bih rekao, vidim da cijela Hrvatska ima problema s izvođačima radova."

Raskopanim ulicama grada pod zaštitom UNESCO-a svakim danom prolazi sve veći broj turista, zbog čega, kaže nam gradonačelnik Bilić, dolazi do prometnog kolapsa. Zbog radova zatvoren je i najveći parking u gradu i sve će to, smatra, utjecati na ovogodišnju turističku sezonu, kao i gubitke mnogih građana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.