U Trstu slave okupaciju Rijeke. MVEP poslao prosvjednu notu, reagirala i Kolinda

Foto: Facebook

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uručilo je veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu zbog odluke grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju.

>> Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, dvojica privedena

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna", stoji u noti.

"Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima", dodaje se u noti.

Kolinda: Neprihvatljivo

Na Twitteru je reagirala i Kolinda.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi.

Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora", napisala je.

Podsjetimo, više osoba noćas je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci, gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke. Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Ne radi se o aktualnoj talijanskoj zastavi, nego o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije. 

Policija je pronašla i propagandne letke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.