U Ukrajini se srušio F-16

Foto: EPA

Ukrajinski zrakoplov F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na američkog dužnosnika. Dužnosnik je rekao da se čini kako incident nije uzrokovan neprijateljskom vatrom, nego da je najizglednije rezultat pilotske pogreške. Kako piše CNN, poginuo je ukrajinski pilot. No, dodaju, da je poginuo za vrijeme velikog ruskog napada.

Ukrajinske zračne snage nisu zasad odgovorile na zahtjev za komentarom. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su zrakoplovi F-16 korišteni za odbijanje napada u ponedjeljak i da su pokazali dobre rezultate.

Iz Ukrajine ne vjeruju da je riječ o grešci pilota. Pilot se zove Oleksij Mes, poznat je kao Moonfish. Kako CNN prenosi izvor iz ukrajinske vojske, život je izgubio "život je izgubio dok je odbijao dosad najveći zračni napa" Rusije na Ukrajinu.

Teške borbe na istoku

Ukrajina vodi grčevite borbe na istoku zemlje u namjeri da zaustavi rusku ofenzivu. Ukrajinci imaju velika očekivanja od moćnih američkih aviona koje su dugo priželjkivali i zazivali. "F-16 u Ukrajini, uspjeli smo", rekao je Zelenski na ceremoniji početkom kolovoza na tajnoj lokaciji, okružen avionima.

Posebno je zahvalio Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u na pomoći u isporuci aviona nakon 18 mjeseci čekanja, ali je odmah dodao da ih je potrebno mnogo više. Njihov dolazak označava ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti ukrajinskih zračnih snaga, koje se uglavnom oslanjaju na stare mlažnjake iz sovjetske ere, javlja BBC.

Zelenski nije precizirao koliko je zrakoplova stiglo u Ukrajinu ni jesu li ih sve poslale tri zemlje NATO-a koje je spomenuo. Članice NATO-a, uključujući Belgiju i Nizozemsku, obećale su oko 65 aviona tipa F-16.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.