U većini rudnika za vađenje minerala za obnovljive izvore krše se ljudska prava

Screenshot: Sky News

SKORO sve najveće tvrtke koje se bave vađenjem ključnih ruda za električna vozila, solarne panele i vjetrenjače povezane su s kršenjem ljudskih prava u rudnicima, piše The Guardian.

87 posto tvrtki koje vade rude za obnovljive izvore krše ljudska prava

Međunarodna watchdog organizacija  Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) objavila je istraživanje koje je pokazalo da 87 posto od 23 najveće tvrtke koje se bave vađenjem šest ključnih minerala za industriju obnovljivih izvora - kobalta, bakra, litija, mangana, nikla i cinka - u posljednjih deset godina suočili su se s optužbama za kršenje prava na zemljište, korupciju, nasilje i smrt.

Potražnja za mineralima za obnovljive izvore mogla bi do 2050. porasti za 900 posto

Prema procjeni Svjetske Banke, potražnja za mineralima uslijed globalnog prelaska na tehnologije s niskim udjelom ugljika zbog borbe protiv zagrijavanja planete mogla bi do 2050. godine porasti 900 posto. Eniko Horvat iz BHRRC-a stoga je upozorio kako se tvrtke za obnovljive izbore energije moraju što prije pozabaviti lancem dobavljača kako bi se prekinula kršenja ljudskih prava u budućnosti.

Ova organizacija tvrdi kako tvrtke koje se bave iskopavanjem ovih ruda nemaju adekvatne pravilnike i politike u području radnih odnosa kojima bi se prijavilo i spriječilo kršenje ljudskih prava. Primjerice, za pet najvećih tvrtki koje se bave iskopavanjem litija postoje optužbe za kršenje ljudskih prava, a tek jedna od njih ima javno dostupne pravilnike o radnim uvjetima. 

Zemlje u kojima se iskopava ruda nemaju dovoljno dobre zakone

Zamjenik direktora BHRRC-a Marti Flacks je izjavio kako se u mnogim zemljama u kojima se iskopavaju minerali zakoni nisu dovoljno dobri te omogućavaju tvrtkama da prođu nekažnjeno s optužbama. Dodao je i kako se uglavnom radi o tvrtkama srednje veličine koje za razliku od velikih tvrtki nisu pod povećalom javnosti, što im omogućuje da prođu nekažnjeno u slučaju kršenja ljudskih prava.

Najveći broj optužbi odnosi se na vađenje kobalta

Prema izvještaju, najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava odnosi se na rudnike kobalta u Demokratskoj Republici Kongo. Od 2007. do 2019. godine prijavljena je 31 optužba zbog kršenja ljudskih prava. Kobalt je ključni sastojak baterija za električne automobile, a 70 posto zaliha ovog minerala nalazi se upravo u Kongu. Deseci tisuća rudara, među kojima je veliki broj djece, rade u opasnim i štetnim po zdravlje radnim uvjetima.

Rudarenje bakra drugo je po redu po pitanju optužbi za kršenje ljudskih prava

Bakar se koristi u proizvodnji vjetrenjača i solarnih panela i druga je ruda u biznisu u kojem je zabilježen najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava. U poslovima rudarenja bakra postoje 22 optužbe za razdoblje od 2010. do 2019. i to u Zambiji. Optužbe uključuju pristup vodi, kao i prava na zemlju. 

BHRRC je stoga za buduće investitore i poslovne ljude mapirao tvrtke koje krše ljudska prava u rudnicima šest najvažnijih minerala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.