KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U zagrebačkim domovima za starije nakon cijepljenja oboljelo 70 korisnika

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

U ZAGREBAČKIM domovima za starije nakon cijepljenja koronom se zarazilo oko 70 korisnika. Imali su blage simptome i nitko nije hospitaliziran. Potvrdio je to za Dnevnik HRT-a epidemiolog Branko Kolarić.

"Nakon što su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi", rekao je Kolarić.

"Klinička slika se brže pogoršava"

Osim starijih, sve češće i sve teže obolijevaju i mlađi ljudi. Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić kaže da smo u trećem valu i da o tome svjedoče povećani brojevi novooboljelih.

"Razlika u odnosu na zimus jest u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih mjeseci", kazao je Lukšić.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Ravnatelj bolnice vjeruje da neće doći do pogoršanja stanja.

"Za sada imamo dovoljno mjesta u jedinicama intenzivnog liječenja i ostalih kapaciteta. Vjerujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene", dodaje Lukšić.

Pridržavanje mjera

Mnogo ovisi i o provođenju epidemioloških mjera. Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora. Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.

"Najviše je nesukladnosti bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mjera, nenošenje maski", kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.