U Zagrebu proslavljeno 10 godina od ulaska u EU. Plenković: Hrvati mogu biti ponosni

Foto: Hina

Na Europskom trgu u Zagrebu večeras je svečano obilježeno 10 godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na svečanost su stigli europski zastupnici, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a svečanim govorima obratili su se premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević,.

U svojim govorima osvrnuli su se na posljednjih deset godina članstva, podsjetili su na težak put i dugotrajne pregovore. Istaknuto je da je Hrvatska ulaskom u EU ostvarila svoj glavni vanjskopolitički cilj od neovisnosti.

Plenković: Hrvati mogu biti ponosni

Hrvati mogu biti ponosni na postignuća Hrvatske od ulaska u Europsku uniju, rekao je premijer Andrej Plenković u petak na Europskom trgu na proslavi desetljeća Hrvatske u tom bloku.

"Brzo je prošlo prvih deset godina. Sjećam da sam tada, u srpnju 2013., bio prvi hrvatski eurozastupnik koji je govorio na hrvatskom jeziku na plenarnoj sjednici kad smo postali članovi. Ostvarili smo strateške ciljeve koji će ostati, bit će dio onoga što će mlade generacije doživljavati kao normalno, a mi koji smo radili na tome znamo da je bilo teško, puno reformi internih, puno međunarodnog aktivnog djelovanja", rekao je Plenković.

Kazao je da članstvo u EU nije došlo samo od sebe, da su pregovori bili zahtjevni i da je borba bila teška.

"Nakon nas nije nitko još ušao i pitanje je koliko će vremena proći da bilo koja druga država koja aspirira prema članstvu u Uniji ostvari ovaj cilj, dodao je premijer", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na EU novac. 

"Naša je zadaća danas da s ogromnim sredstvima koja smo osigurali prije 3 godine, a to je ukupno 25 milijardi eura, kroz sedmogodišnje financiranje, proračun EU, instrumente iduće generacije, kroz sredstva iz fondova EU, obnovimo škole, bolnice i obrazovne institucije ovdje i na Banovini", kazao je. 

Tomašević: Drago mi je da je Hrvatska iskoristila sredstva iz fonda

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva.

"Zagreb je 2020. iz europskih fondova povukao 150 milijuna kuna. Mi smo sada na polovici ove godine već povukli 500 milijuna kuna", rekao je Tomašević i dodao da je dobar dio sredstava povučen iz Fonda solidarnosti.

"Drago mi je da je hrvatska vlada iskoristila taj fond na način da ne vraća u prvobitno stanje te objekte nakon potresa nego da ide težim, kompleksnijim, ali ispravnijim putem, da se ide u cjelovitu obnovu. Da ti projekti budu otporniji na potrese i kvalitetniji i drago mi je da je Grad Zagreb dao neki doprinos u tome da se povuče novac", naglasio je Tomašević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.