U zemlji koja je najveći proizvođač kakaovca na svijetu zbog jake kiše porastao urod

Ilustracija: EPA

VLAŽNO tlo nadoknadilo je prošlotjednu ispodprosječnu količinu padalina i visoke temperature u pojedinim regijama Obale Bjelokosti u kojima se uzgaja kakaovac, a drugima je pak pomogla jača kiša, rekli su poljoprivrednici. Najveći svjetski proizvođač kakaovca na pragu je sušne sezone koja traje od sredine studenoga do ožujka.

U nekim je regijama suša prošlog tjedna, na kraju sezone kiša, bila izraženija nego inače, a neke su pak bilježile jače pljuskove. Nekoliko poljoprivrednika istaknulo je različitu veličinu plodova kakaovca koji će biti ubrani početkom veljače, nadajući se većoj količini oborina koja bi povećala vlažnost tla prije početka sezone suše.

Berba ubrzava i od sredine studenoga do kraja prosinca bit će otpremljeno više zrna, dodaju, rekavši da očekuju veći prinos nego u prošloj sezoni. "Nema problema sa stablima (kakaovca) jer su vremenske prilike dobre. Utovarit ćemo više kamiona (u ovoj sezoni) jer će berba za tjedan dana biti obilnija", rekla je Camille Goua, koja uzgaja kakaovac u blizini regije Soubre.

Vrhunac berbe u prosincu

U Soubreu je prošlog tjedna palo 15.8 litara kiše po kvadratnom metru, za 8.4 litre manje od petogodišnjeg prosjeka. Kišne padaline bile su ispod prosjeka i u regiji Divo, a iznad prosjeka u regiji Agboville i u regiji Abengourou, gdje su uzgajivači zadovoljni kvalitetom i veličinom zrna.

U Daloi i u Yamoussoukrou, gdje je palo manje kiše od prosjeka, i u Bongouanouu, s natprosječnim padalinama, poljoprivrednici vrhunac berbe očekuju u prosincu.

"Bude li kiša ovaj mjesec dobra, stabla neće stradati tijekom kišne sezone", rekao je Etienne Tiemele, čija je farma blizu Bongouanoua, područja gdje je prošloga tjedna palo 17.6 litara po kvadratnom metru, za 2.3 litre više od prosjeka. Prosječne temperature kretale su se prošlog tjedna u rasponu između 26.5 do 28.9 Celzijevih stupnjeva.