Ubojice Šveđanina u Sarajevu branili se šutnjom, dva odvjetnika izbačena s ročišta

Danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno ročište prema prijedlogu Tužiteljstva za određivanje pritvora za trojicu osumnjičenih za ubojstvo Šveđanina Harrisa Österdahla u naselju Stup. Podsjetimo, Šveđanin je ubijen u utorak u obračunu koji je sličio klasičnoj zasjedi.

Österdahla je policija u Švedskoj označila kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge, te se smatra da je on bio na čelu narkokartela. Sa samo 25 godina iza sebe je imao čak 21 optužnicu.

Österdahl je 2017. osuđen na četiri godine zatvora kao organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, drogu je prodavao i preko Facebooka. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prebrze vožnje, teških kaznenih djela povezanih s drogom, oružjem i dopingom. 

Tko su osumnjičeni za ubojstvo?

Za ubojstvo se tereti Olivera Herberta Petera, koji je uhićen na području Sokoca, Abdela Majida Oweita iz Libije, koji ima švedsku putovnicu, te Šveđanina Konarda Tilusa Tylusa. Za osumnjičene je zatražen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i straha da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke i suučesnike.

Također, pritvoreni su zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemiravanjem javnosti, piše Avaz.

Tužiteljstvo nije navelo tko je pucao u Šveđanina, osumnjičeni se branili šutnjom

Odlukom sutkinje Adise Zahiragić ročište je bilo zatvoreno za javnost, a odluka o pritvoru bit će poznata danas. Avaz saznaje da Tužiteljstvo u prijedlogu ne navodi tko je direktni izvršitelj ubojstva Šveđanina, odnosno tko je od trojice osumnjičenih pucao u njega. K tome, još nisu pronađene puška i municija.

Tijekom ispitivanja u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo osumnjičeni su se branili šutnjom, kao i danas na sudskom ročištu. Nije utvrđeno kako su došli u BiH, a Tužiteljstvo zasad ima operativne podatke Švedske. Podaci se odnose na sukobe narkoklanova.

S ročišta izbačena dva odvjetnika

Kako piše Klix, s ročišta su danas izbačena dva odvjetnika. Odvjetnik Damir Beglerović rekao je Klixu da je on trebao zastupati Olivera Herberta Petera, a da su njegovi kolege odvjetnici Senad Kreho i Damir Kočo trebali zastupati Oweita i Tylusa. 

Odlukom sutkinje Kočo i Kreho su udaljeni s ročišta, a Beglerović je ostao u sudnici te je odlučeno da on bude branitelj trojice Šveđana. Odvjetnik Beglerović kaže da nijedna strana u postupku nije tražila isključenje javnosti te da ju je Sud donio samoinicijativno. 

"Sutkinja odluku nije obrazložila i donijela procesno rješenje o isključenju javnosti. To je prva povreda postupka. Onemogućila je medije i javnost da uvide da će u nastavku onemogućiti pravo na obranu i neće dopustiti odvjetnicima Senadu Krehi i Damiru Koči da brane prava svojih branjenika", rekao je Beglerović za Klix.

Odvjetnik tražio izuzeće sutkinje zbog sumnje u pristranost

Odvjetnik je rekao da je sutkinja obavijestila osumnjičene da im neće biti uručen taj prijedlog Tužiteljstva preveden na švedski jezik, već će im biti simultano prevođen u trenutku kada ga tužitelj bude čitao.

"Istovremeno je povrijedila Zakon o krivičnom postupku FBiH te član 6. Europske konvencije o ljudskim pravima. Osumnjičenima je onemogućeno da iznesu obranu na današnjem ročištu. Sutkinja je meni naložila da branim svu trojicu iako nije imala ta prava s obzirom na to da se radi o izabranom advokatu, a ne odvjetniku po službenoj dužnosti", navodi Beglerović.

Dodao je da je podnio zahtjev za izuzeće sutkinje zbog sumnje u pristranost. "Ona je osobno donijela odluku i odbacila takav zahtjev, a o tome je morao odlučivati predsjednik Kantonalnog suda", rekao je Beglerović za Klix.

Najavio je podnošenje prijave u ponedjeljak, koja se odnosi na povredu osnovnih ljudskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.