Učenici iz Slovenije na odmoru u Poreču. Učitelj se potukao s 12-godišnjakom

Ilustracija: Sasa Miljevic/PIXSELL

U obrazovno-rekreacijskom centru VIRC kod Poreča, gdje svake godine ljetuje preko 1600 djece i više od 200 odgajatelja, koji 11 dana prate djecu i za njih organiziraju aktivnosti, dogodio se incident. 

Slovenski 24ur piše da se odgojitelj tijekom ljetovanja djece u Poreču zbog vike fizički obračunala s 12-godišnjakom. Radi se o odgojiteljici iz Slovenije.

Društvo prijatelja Maribora (Društvo prijateljev mladine Maribor), koje već 36 godina organizira ljetovanja u Poreču, poslalo je odgojitelja kući i zabranilo joj sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima. Unatoč incidentu, dječak je želio ostati na odmoru. 

No kada se učenik vrati u Maribor, policija će s njim obaviti razgovor, javlja 24ur.

Društvo prijatelja Maribora: Postupak učiteljice je krajnje neprimjeren i nedopustiv

Društvo prijatelja Maribora (ZPM) je na svojim stranicama objavilo izvješće o incidentu koji se jučer dogodio. Naveli su da je odgojitelj neprimjereno reagirao na činjenicu da je 12-godišnjak, učenik šestog razreda osnovne škole, kršio kućni red Centra.

"Prekršaj se odnosio na viku djeteta, za neke druge nazočne bilo je uznemirujuće vikanje u dnevnom prostoru VIRC-a, što su prisutni odgajatelji željeli spriječiti", napisao je sindikalni tajnik Božidar Raušl.

ZPM navodi da je učitelj, koji nije bio roditelj skupine djece, tada upotrijebila tjelesnu silu zbog djetetova ponašanja, što su u ZPM Maribor ocijenili krajnje neprimjerenim, a ponašanje ocijenili nedopustivim.

"U svojoj povijesti ne pamtimo ovakav incident, duboko žalimo"

ZPM Maribor pokrenuo je postupke definirane u svom Kodeksu etičkih načela odgajatelja na području ljetovanja, a o događaju je obaviještena i nadležna policijska postaja Maribor.

"Već sada možemo potvrditi da je učitelju zabranjeno sudjelovanje u godišnjim odmorima ili drugim programima koje provodi ZPM. Duboko žalimo zbog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, menadžment i odgajatelje, koji svake godine rade vrhunski posao, što svake godine potvrđuju i djeca i roditelji.

Odgajatelji početnici već dugi niz godina moraju sudjelovati na 14-satnoj stručnoj nastavi prije odlaska na godišnji odmor, a ujedno imaju i individualni razgovor s pedagoškim vodstvom smjene. U svojoj povijesti od 71 godinu ne pamtimo ovakav incident, zato nas je to sve više potreslo", objavilo je Društvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.