Zagrebačka učiteljica zbog svojih projekata pozvana u Bruxelles: Evo što sve radi s djecom

Foto: Luka Šangulin

ZBOG brojnih projekata koje provodi s djecom u školi, učiteljicu Henrietu Herjavec Rubčić iz zagrebačke OŠ Ivan Gundulić zapazili su i u Europskoj komisiji te je pozvali u Bruxelles. Ondje je sudjelovala u radnoj skupini koja je radila na obrazovnim materijalima o Europskoj uniji te davala prijedloge kako da djeca što bolje uče.

Nakon što se vratila iz Bruxellesa otišli smo porazgovarati s njom u školu u kojoj je zaposlena.

Otkrila nam je da je dobila poziv Europske komisije kao jedina predstavnica iz Hrvatske za osnovne škole, a uz to nam je ispričala sve o zanimljivim projektima koje provodi u školi. Zahvaljujući njima povezala je OŠ Ivan Gundulić s ostalim školama iz drugih europskih zemalja. Tako je već učenike vodila u Italiju i Francusku, a njima u svibnju dolaze učenici iz Lyona.

Jedina iz Hrvatske predstavljala osnovne škole u Bruxellesu

"U Bruxellesu sam bila dva dana kao članica radne skupine u kojoj smo analizirali obrazovne materijale o EU-e. Te materijale nisu sastavljali učitelji pa su pozvali nas učitelje iz EU-a da analiziramo spomenute materijale te da damo prijedloge što bi se trebalo mijenjati. Osim mene je iz Hrvatske bila i kolegica iz Čakovca koja je bila predstavnik za srednje škole.

Što se tiče razredne nastave, za nju su pripremili samo memory igricu sa zastavama EU-a. Mi smo im rekli da je učenicima to dosadno. Istaknuli smo da bi u tu igricu još trebali ubaciti gradove EU-a i poznate građevine tih zemalja. Problem je što za tu dob od 1. do 4. razreda ima jako malo tih igara, a pomoću njih djeca brže i lakše uče.


Zatim smo analizirali jednu knjigu za djecu koja je dosta skupa, a istovremeno je puna nejasnoća te ima previše teksta u njoj. Sugerirali smo da u nju ubace više slikovnog prikaza i da je pojednostave kako bi djeci bila zanimljivija.

Sve što sam inače radila u svojim projektima, predlagala sam da unesu u te materijale. Važno je da djeci ti materijali budu zanimljivi jer će tako najlakše naučiti o zemljama EU-a. Stvar je u tome da naša djeca ne znaju ništa o EU-u i kako bi što lakše naučili nešto, trebaju to učiti iz zanimljivih materijala", otkrila nam je Herjavec Rubčić, koja već 21 godinu radi kao učiteljica.

Želi učenje učiniti interesantnim za djecu

U taj posao, kaže, neprestano ulaže i želi djeci olakšati učenje te ga učiniti interesantnim kako bi ona lakše i brže stjecala nova znanja. Zbog toga provodi razne projekte. Zahvaljujući njima su je, dodaje, iz Europske komisije i pozvali da dođe u Bruxelles.

Bila je koordinator u dva EU projekta vezana za obrazovanje, Erasmus plus i KA 1 projektu koji se odnose na proces digitalizacije škole kako bi se unaprijedila njena konkurentnost.

"S KA 1 projektom smo krenuli 2016. i trajat će do 2018. godine. U sklopu toga ćemo sad snimati božićne poruke i tradicionalne pjesme te snimiti digitalnu knjigu tradicionalnih i ljubavnih pjesama te ćemo raditi zajednički mjuzikl s Austrijancima, a u svibnju nam dolaze djeca i učitelji iz Francuske u posjet. U sklopu tih projekata koje provodim smo obilježili Svjetski dan srca pa Dan jabuka. To su aktivnosti koje smo implementirali u projekt i u naš kurikulum. Opet ćemo objaviti i kuharicu s dnevnim menijem pa će svaka od država koja s nama sudjeluje u tom projektu (škole iz Austrije, Slovenije, Francuske i Italije) isto napraviti svoj dnevni meni.


Započeli smo i s projektom K2 kojim smo dobili sredstva iz EU-a za nabavku tableta. Sad ćemo ih kupiti desetak, a kasnije ćemo pokušati još više kako bi djeca mogla raditi na njima jer im je tako učenje puno zanimljivije. Iskustva nekih kolegica iz drugih škola, koje već rade na njima, pokazala su da djeca lakše uče i ponavljaju gradivo kroz razne igrice na tabletima. U sklopu tog projekta smo u studenom imali i prvi transnacionalni sastanak u Sloveniji (Radovljici)", rekla je učiteljica Herjavec Rubčić.

Njeni učenici izrađivali e-kuharicu zajedno s djecom iz Francuske i Italije

Uz to je radila i na još nekim projektima pa je tako bila koordinatorica u projektu Healthy picnic koji je njena škola provodila u suradnji sa školama iz sedam zemalja EU-a. Tim su projektom učenicima promovirali zdrav stil života pa su tako, kaže nam, provodili brojne aktivnosti od 2013. do 2015. godine.

"Skupljali smo recepte sa zdravim jelima, izrađivali slikovnice na temu zdravog života. Svako jutro smo vježbali, imali zajedničke piknike. Izdali smo i zajedničku e-kuharicu. Vodili smo učenike u Francusku i Italiju jer su u projektu sudjelovale i njihove škole", rekla nam je učiteljica.


Za provođenje tog projekta koji su ocijenili kvalitetnim, Agencija za mobilnost nagradila je učiteljicu Herjavec Rubčić odlaskom na seminar u Prag. Ondje je trebala pronaći nove partnere za još jedan projekt koji je osmislila s kolegicom.

Naš fotograf bio je prava atrakcija među djecom.

Projekt sa suvenirima

"Kolegica i ja napravile smo projekt pod nazivom art@heart. Dugo smo pisale tu aplikaciju kojoj su teme umjetnost, ICT i zdrav stil života. U Pragu smo pronašli nove partnere pa tako ovaj projekt provodimo u suradnji sa školama iz Slovenije, Austrije, Španjolske i Francuske. Počeli smo s njim ove godine i provodit ćemo ga sve do 2019. godine.

U sklopu tog projekta s djecom prikupljamo suvenire iz naše zemlje, učimo o njima, pa istražujemo strane suvenire i onda ćemo ih slati školama u ostalim zemljama koje sudjeluju u projektu. Svaki suvenir koji ćemo poslati uz sebe će imati i opis kako bi djeca u drugim zemljama lakše naučila o Hrvatskoj. Te suvenire ćemo staviti u veliku kutiju koju će također djeca sama izraditi, s motivima tradicijskog nasljeđa.

U sklopu tog projekta ćemo kod nas napraviti i veliku međunarodnu izložbu vezanu za EU. Inače, moram reći kako je upravo rad naše učenice 7. razreda Marte Marki osvojio prvu nagradu za logo ovog projekta, a na natjecanju za logo su sudjelovali učenici iz svih pet zemalja koji su nam partneri u projektu", rekla nam je učiteljica Herjavec Rubčić, koja može biti pozitivan primjer ostalim učiteljima.

"20 dana dobrote"


Jedan od projekata koji trenutno provodi sa svojim učenicima je 20 dana dobrote, u kojem prvašići svaki dan moraju učiniti neko dobro djelo. A pohvalila nam se i kako njena škola već tri godine ima robotiku, a učlanili su se i u STEM revoluciju.

Inače, uz sve to ova učiteljica, otkriva nam, režira i kazališne predstave za djecu koje su se prikazivale u Kazalištu lutaka i Vidri. S djecom je radila i mjuzikl Mamma Mia, a veselje na dječjim licima zbog svih ovih aktivnosti koje inače nisu predviđene nastavnim programom smo vidjeli i sami.

Djeca iz 1. razreda, kojima je učiteljica Herjavec Rubčić razrednica, rekla su nam da rade jako zabavne stvari u školi, a jedna od itekako bitnih je zajedništvo među njima, pa tako primjera radi s drugim prvim razredom zajedno imaju čajanku. Sve kako bi se djeca međusobno što više povezala.

Uz to su povezana i s prvim razredom iz OŠ A.T. Linharta u Sloveniji pa će tako za Dan Europe voditi djecu u tu školu kako bi se djeca upoznala i povezala. Tamo će sudjelovati u brojnim radionicama i proslaviti Dan Europe. Potom će, kaže nam učiteljica, djeca iz slovenske škole doći u Zagreb k njima u posjet. Tom prilikom će ih odvesti i u Botanički vrt u kojem OŠ Ivana Gundulića ima svoj dio vrta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.