Udruga: Hematološki pacijenti u pandemiji ne smiju zanemariti svoju bolest

Foto: FAH

PACIJENTI koji imaju hematološku dijagnozu, unatoč pandemiji, ne smiju zanemariti svoju bolest i odgađati odlazak liječniku, istaknuto je u srijedu na online panel raspravi Hrvatske udruge za leukemiju i limfome (HULL) .

Rasprava koja se održala na temu "Rak krvnih stanica postoji i u vrijeme covid-19" okupila je stručnjake čija je zajednička poruka da se simptomi hematološke bolesti ne smiju ignorirati, navodi se u priopćenju HULL-a. 

"Očito se neki nisu javljali svojem liječniku"

Doktor Igor Aurer istaknuo je kako je u proljetnom valu pandemije koronavirusa dijagnosticirano značajno manje osoba te da su pacijenti dolazili liječnicima kada je bolest bila vrlo uznapredovana. 

"Očito se ljudi nisu javljali svojem liječniku koji onda nije dalje slao svoje bolesnike i tu je onda bio zastoj", ustvrdio je Aurer. 

Poručio je i kako hematološki bolesnici imaju prolongirani tijek zaraze, s čestim komplikacijama pa je ishod covid-19 infekcije kod njih značajno lošiji.

"Hematološki bolesnici se trebaju ozbiljno čuvati u pandemiji"

Govoreći o utjecaju zaraze koronavirusom na hematološke bolesti i bolesnike, doktorica Sandra Bašić-Kinda ističe da se hematološki bolesnici i njihove obitelji trebaju što manje izlagati riziku od zaraze.

"Hematološki bolesnici s obzirom na epidemiološku situaciju trebaju se ozbiljno čuvati i pridržavati svih epidemioloških mjera jer ako dobiju covid-19, zbilja ugrožavaju ishod liječenja", ustvrdila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.