Udruge zatražile od političkih stranaka da izraze stav o Vatikanskim ugovorima

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

NEKOLIKO udruga i inicijativa danas je političkim strankama uputilo zajednički potpisano pismo i do 20. lipnja traže odgovore na pitanja o Vatikanskim ugovorima. 

Naime, motivirani sve bližim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, stranke su zatražile za jasno očitovanje o pitanju o tzv. Vatikanskim ugovorima. 

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti. 

"Svjesni povlaštenog statusa Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj koja nas, zahvaljujući ugovorima sa Svetom Stolicom, košta otprilike 1,2 milijarde kuna godišnje i stvara nam cijeli
niz problema, šaljemo Vašoj, kao i svim strankama koje se natječu za ulazak u Sabor, sljedeće pitanje:

Smatrate li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti?

Odgovor na ovo pitanje očekujemo do 20. lipnja 2020. kad ćemo ga i objaviti u medijima u svrhu informiranja zainteresirane javnosti.

Jednakost svih građana pred zakonom

Kao što vam je vjerojatno poznato, 6. lipnja 2017. godine Ustavni sud Republike Hrvatske izjasnio se nenadležnim za pokretanje postupka ocjene sukladnosti "Vatikanskih ugovora" s Ustavom Republike Hrvatske. Bilo koji međunarodni ugovor ili zakon koji je iznad obveze sukladnosti s Ustavom Republike Hrvatske otvara vrata rušenju suvereniteta Republike Hrvatske kao pravne države, pobijajući svrhu i važnost Ustava kao temeljnog pravnog akta naše države.

Neki od problema koji proizlaze iz trenutačno važećih "Vatikanskih ugovora" su: ranije spomenuti trošak državnog proračuna od cca 1,2 milijardi kuna, status vjeronauka kao izbornog predmeta, uz obvezu uključivanja u redovnu satnicu, što mu daje jednak položaj i značenje koje imaju drugi, znanstveno utemeljeni predmeti i ograničava satnicu znanstveno utemeljenim sadržajima koji su djeci (svoj djeci) daleko potrebniji i životno svrsishodniji, svjetovnim vlastima onemogućena je promjena neradnih dana bez suglasnosti Katoličke Crkve, narušavanje načela "jednakosti svih građana pred zakonom" jer uvjetuju informiranje hijerarhije Katoličke crkve prije pokretanja kaznenog postupka protiv pripadnika klera iz čega proizlazi nejednakost pred zakonom s ciljem zaštite članova klera Katoličke crkve od kaznenog progona, Katolička crkva nije upisana u registar vjerskih zajednica već joj se navedenim ugovorima jamči javna pravna osobnost a time i povlašteni položaj u odnosu na druge vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, činjenica da Katolička crkva ne plaća porez na svoje komercijalne aktivnosti", stoji u njihovom pismu. 

Pismo su potpisale udruge i inicijative Protagora, Centar za građansku hrabrost, LiberOS i Pokret za Sekularnu Hrvatsku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.