Uhićen bivši Trumpov savjetnik, pogledajte kako su mu agenti FBI-a upali u kuću

Foto: EPA

BIVŠI savjetnik u predizbornoj kampanji Donalda Trumpa i njegov dugogodišnji suradnik Roger Stone uhićen je u sklopu istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera, javlja Reuters.

Protiv Stonea je podignuta optužnica od sedam točaka, uključujući jednu točku ometanja pravde, pet točaka lažnih izjava i jednu točku utjecaja na svjedoke, priopćio je ured specijalnog tužitelja Muellera.

CNN, koji je bio na mjestu događaja, objavio je i snimku uhićenja. Desetak policajaca s dugim cijevima i taktičkim prslucima okružilo je Stoneovu kuću, nakon čega je jedan uperio ručnu svjetiljku u ulazna vrata i pokucao, uzvikujući: "FBI. Otvorite vrata. FBI. Nalog".

Nekoliko trenutaka kasnije, Stone se pojavio na vratima i potvrdio policajcima svoj identite, nakon čega je odveden.

Trumpovi suradnici padaju jedan za drugim

Kako javlja CNN, agenti FBI-a su upali u Stoneovu kuću oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, u Fort Lauderdaleu, Florida.

Muellerov ured tvrdi da je Stone tražio mailove političara iz Demokratske stranke koje su ruski hakeri ukrali, a zatim ih proslijedili Wikileaksu, koji ih je objavio u jeku predizborne kampanje 2016. Stoneu je to, smatra Mueller, naložio "viši dužnosnik Trumpove kampanje".

7. listopada 2016., kad je WikiLeaks objavio svoj prvi paket emailova, tužitelji tvrde da je Stone primio poruku od "suradnika visoko rangiranog dužnosnika Trumpove kampanje" u kojoj je stajalo "dobar posao", što snažno sugerira da je Trumpova kampanja bila upućena u Stoneovu potragu za "prljavštinom" o demokratima. Stone mu je na to odgovorio: "Rekao bih sam (visokorangiranom dužnosniku), ali ne javlja mi se."

New York Times je u međuvremenu objavio mail istog sadržaja, a neimenovani dužnosnik iz optužnice je u tom mailu Steve Bannon, bivši šef Trumpove kampanje i glavni strateg u njegovoj Bijeloj kući do kolovoza 2017.

Mueller već više od 18 mjeseci vodi istrage o ruskom upletanju u američku predizbornu kampanju 2016. kao i o sumnjama u dosluh između Moskve i Trumpove kampanje te u ometanje istrage od strane Trumpa ili njegovih suradnika.

Trump pak žestoko poriče da je on ili itko iz njegove kampanje surađivao s Rusima kako bi popravio svoje šanse za pobjedu na izborima u studenom 2016. Muellerovu istragu uporno naziva "namještenom" i "lovom na vještice", optužujući njegov tim za sukob interesa i pristranost protiv njega. Kremlj također poriče miješanje, iako je američka obavještajna zajednica još 2016. zaključila da je Rusija pokušala preokrenuti rezultat izbora u Trumpovu korist kroz državno ovlašten niz cyber-napada i lažnih vijesti na društvenim mrežama.

No nasuprot tvrdnjama Trumpa i njegovih pristaša da Muellerova istraga nije "pronašla" ništa, rezultati govore za sebe: Muellerov ured ili državna tužiteljstva kojima je ovaj prepustio slučajeve podigli su optužnice protiv više od dvadeset ruskih državljana i nekoliko tvrtki zbog uplitanja u američke izbore, kao i protiv nekoliko Trumpovih bliskih suradnika iz kampanje i iz Bijele kuće - bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, bivšeg šefa predizbornog stožera Paula Manaforta i Trumpova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena. Stone je posljednji u ovom nizu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.