Uhićen hercegovački poduzetnik povezan s HDZ-om, u skladištu tvrtke nađene aviobombe

HERCEGOVAČKI poduzetnik i vlasnik tvrtke Autoherc Miro Palac uhićen je jučer popodne u Grudama, nakon što je u skladištu njegove tvrtke pronađena veća količina aviobombi.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su izvršeni pretresi na području Gruda i tom prilikom je pronađeno 70-ak aviobombi, a Tužiteljstvo je zatražilo njegovo uhićenje dok se ne utvrde okolnosti, potvrđeno je za Klix.ba.

Tužiteljstvo: Na pretresu bili i specijalci radi potrebe deaktiviranja eksplozivnih sredstava

Tijekom daljnje istrage bit će utvrđeno porijeklo i namjena pronađenih aviobombi, kao i svi drugi elementi potrebni za potpuno rasvjetljavanje ovog kaznenog djela.

"Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije–FUP, vrše pretrese jednog preduzeća na području općine Grude.

Prema dostupnim informacijama, u skladišnim prostorima navedenog preduzeća nalazi se veća količina avio-bombi, čija proizvodnja, nabavka, držanje i promet građanima nikako nije dozvoljena.

Na lokaciji pretresa prisutni su i specijalno obučeni policijski službenici za kontra-diverzionu zaštitu, radi potrebe deaktiviranja eksplozivnih sredstava.

Na ovom predmetu ostvarena značajna suradnja s građanima i lokalnom zajednicom", objavilo je jučer Tužilaštvo BiH.

Poduzetnik kojeg povezuju s HDZ-om BiH

Prema informacijama Istrage, lanseri/bombe pronađeni su u skladištu firme Autoherc iz Gruda, čiji je vlasnik. To skladište pripadalo je bivšoj tvornici Soko, u kojoj je godinama jedan od menadžera bio šef HDZ-a BiH Dragan Čović.

BiH mediji navode da je uhićeni Palac blizak HDZ-u BiH, a tijekom izbora 2015. godine njegovi su autobusi besplatno prevozili birače iz BiH koji su glasali na hrvatskim predsjedničkim izborima.

"Moje poduzeće razvozi djecu u osnovne i srednje škole, što, naravno, plaćaju roditelji. I onda, da se nekako odužim roditeljima, dam im autobus ako im treba za, primjerice, neki sindikalni izlet, a onda i za izbore. Vjerujte mi, najviše bih volio da nisam na taj način uključen u izbore, meni je to samo trošak, premda nije velik jer dajem samo dnevnicu vozačima i za gorivo", rekao je Palac 2015. godine za Novi list.

Bombe je pokušao prodati?

Prema informacijama portala Istrage, Palac je prilikom saslušanja istražiteljima kazao da je bivše pogone Sokola privatizirao 2004. godine i da je u njima pronašao lansere raketa. Namjeravao ih je prodati, ali nije uspio pronaći kupca.

Miro Palac je svoj biznis započeo kao kadar Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, a bio je povezan i s generalima HVO-a, navode Istrage.

Dnevni avaz piše da će danas Tužilaštvo BiH odlučiti hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.