Ukinuta oslobađajuća presuda tajniku počasnog Bleiburškog voda, za mjesec dana - zastara!

VRHOVNI SUD ukinuo je na svojoj sjednici od 24. studenog oslobađajuću presudu tajniku počasnog Bleiburškog voda Boži Vukušiću, kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu lani optužilo za otmicu agenata SDB-a Petra Gudelja i Blagoja Zelića koja se dogodila početkom Domovinskog rata, prije gotovo punih 20 godina!

Vrhovni sud vratio je predmet na ponovno suđenje sa nalogom da se neposredno sasluša Jerko Vukas, veleposlanik RH u Iraku, te da se provede grafološko vještačenje kako bi se utvrdilo tko je izradio skice plana otmice.

Istraga trajala 10 godina, predsjednik Josipović požurio optužnicu

Malo što će od toga moći napraviti sutkinja Ivona Rupić, jer zastara nastupa za svega mjesec dana. Čini se da je Vrhovni sud preko reda uzeo predmet u rad samo da oni ne bi morali konstatirati zastaru.

Inače, da će ovakva sudbina zadesiti predmet bilo je jasno od samog dizanja optužnice koncem prošle godine. Istraga se, naime, vodila nevjerojatnih 10 godina, protiv nekih osumnjičenika već je odavno nastupila zastara. Činilo se da predmet prije zastare neće biti niti optužen, no Mladen Bajić munjevito je reagirao nakon kritike predsjednika Ive Josipovića koji se u jednom govoru osvrnuo na činjenicu da se protiv počasnog tajnika Bleiburškog voda vodi kazneni postupak za ozbiljna kaznena djela. Optužnica je dignuta par dana nakon Josipovićeva istupa.

Špijunska elita na sudu, Jerko Vukas u Iraku 

Vrući krumpir uvaljen je sutkinji Rupić koja je suđenje ekspresno dovršila i u svibnju donijela oslobađajuću presudu. Valja možda istaknuti da su se sve stranke u postupku suglasile da se pročita iskaz Jerka Vukasa, jer je sa njegovim dolaskom iz Iraka bilo velikih problema.

Vrhovni sud izdao je i naputak da se Vukas suoči sa svjedocima koji su drugačije iskazivali u odnosu na predmet postupka. Vjerojatno od svega neće biti ništa s obzirom da zastara samo što nije.

Tijekom istrage i suđenja saslušan je velik broj bivši tajnih agenata. Svjedočili su tako Vinko Sindičić i Josip Perković, do Splita je automobilom potegao čak i Joža Manolić, koji je posvjedočio kako je u Tuđmanovom kabinetu prikazan film "Tko je ubio Bruna Bušića". U filmu su se koristili isječci snimljeni za vrijeme otmice Blagoja Zelića i Petra Gudelja. Tuđmanu se film navodno nije svidio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.